Курс о историји филма у организацији културне установе „Божидарац“

Установа културе „Божидарац“ организује летњи онлајн циклус предавања посвећен историји филма. Предавања почињу 17. јула и биће одржано 8 часова распоређених у четири недеље. Курс је бесплатан и одржаће се путем платформе „Zoom“, а пријаве за курс могуће је обавити путем њиховог сајта.

Циљ курса јесте да заинтересована лица прођу кроз целокупну историју филма од самог настанка филмске индустрије па све до данас. Предавања су свеобухватна тако да ће свако моћи да пронађе област која га највише занима и тако надогради своје знање.

Теме које се обрађују током овог циклуса су следеће:

  1. Увод у филм и настанак и развој неме кинематографије;
  2. Филм у Југославији;
  3. Долазак звука и развој звучног филма;
  4. Златно доба Холивуда;
  5. Нови таласи и авангарда;
  6. Филмска револуција и независна кинематографија;
  7. Савремени филм и дигитална револуција;
  8. Закљућак и осврт на будућност филма.

Предавач на овом курсу биће Јован Пјевић, члан тима младих „Божидарац“. Јован је студент Факултета савремених уметности који пише филмске рецензије за „IGN Adria“. Оно по чему је Јован познат јесте чињеница да је аутор документарног филма „Yaaas Queen“ који је приказан на многим филмским фестивалима широм света.

Установа културе „Божидарац“ редовно организује разне културне догађаје попут представа, радионица, изложби и предавања који су неретко бесплатна или по веома приступачним ценама. „Божидарац“ се путем оваквих догађаја труди да развије свест o култури код младих, али и да ствара и негује друштвене вредности и норме које су давно заборављене и замењене неким мање поучним стварима. Уколико сте заинтересовани за летњи циклус предавања о историји филма можете се пријавити путем њиховом сајта www.bozidarac.rs. Установа културе „Божидарац“ има веома разноврстан репертоар тако да, уколико историја филма није нешто што вас нарочито занима свакако вам препоручујемо да посетите њихов сајта и пронађете нешто по вашој мери.