Реал Мадрид је нови шампион Европе у кошарци!

Кошаркаши Реал Мадрида савладали су Олимпијакос у финалу Евролиге у Каунасу резултатом 79:78 и тиме освојили једанаесту тутилу у најљољем европском такмичењу.

Почетак утакмице потпуно је припао Олимпијакосу пошто су већ у једном тренутку прве четвртине имали предност од дванаест поена, али је Реал то успешно стигао и на полувреме отишао са нерешеним резултатом уз чак дванаест промена у вођству. Трећа четвртина била је нешто мање ефикасна од претходне две, али и доста неизвесна пошто је највећа предност у том периоду била само пет поена разлике. Последњу незаборавну четрвтину отворио је МВП Евролиге Саша Везенков са невероватном тројком на истеку напада. Упркос томе што је у последњој деоници грчки тим имао константу предност од шест поена као и предност јер је Мадрид имао две техничке, Олимпијакос није успео да одржи ту предност до самог краја пошто је сјајни Серхио „Ћаћо“ Родригез везао пет поена у последња два минута утакмице и казнио неуспешну реализацију тима из Пиреја.

Имао је Олимпијакос прилику да се упише у последња два минута и можда реши утакмицу, али је Мустафа Фал промашио полу-хороg са ивице рекета. Затим је тренер Реала Матео Ћус звао тајмаут и креирао акцију која заувек одлази у историју кошарке и краљевског клуба. Након малог проблема код убацивања лопте Серхио Љуљ, који је до тог тренутка био без поена, узима лопту, одиграва пик са Таваресом и одлучује се на тежак шут преко центра Олимпијакоса који је уз невероватно висок лук успео да погоди за историју и нову титилу Реал Мадрида. Ово је једна од најневероватнијих завршница сезоне мадридског клуба када се у узме у обзир да су у првој етапи плеј-офа успели да преокрену дефицит од 2:0 у серији против Партизана што се до тада никада није десило у историји Евролиге. Многи ће рећи како је управо инцидент који је изазвао данашњи човек одлуке био пресудан за нови трофеј Реала.

Најефикаснији у шампионској екипи били су Серхио Родригез са 15 поена од тога чак десет у другом полувремену, Таварес са 13, Хезоња са 12 и Козер са 11, док су у Олимпијакосу доминирали Саша Везенков са 29 поена, Ајзеа Кенан са 21 поеном и Шакил Меккисик са 14, а најкориснијег играча Фајнл Фора изабран је Валтер Еди Таварес, док је МВП финала био Серхио Родригез.