Како је Барселона успела да од банкрота дође до суперстар тима за само годину дана

Барселона је прошле године умало прогласила банкрот јер су били у дуговима који су износили преко милијарду евра, а одлазак најбољег играча у историји клуба из Каталоније, Леа Месија свакако није сугерисао да све иде добро по клуб.

Ипак на изборима за новог председника Барсе одабран је прави човек за тај посао – Хоан Лапорта. Лапорта је успео да врати наду тако што је довео легенду Ћавија на место шефа стручног штаба који је вратио вољу играчима и извукао сезону са 15 утакмица без пораза што их је довело до полуфинала Лиге Европе и другог места у шпанском шампионату. Летњи прелазни рок започели су довођењем Кесија из Милана и Кристенсена из Челсија који су дошли као слободни играчи. Трансфери Рафиње и Левандовског потпуно су шокирали фудбалски свет јер нико није знао како је Барса успела да исфинансира ова два трансфера. Такође, на корак да потпише уговор са Барсом је и Севиљин Кунде чији ће прелазак коштати око 60 милиона евра.

Ипак, Лапорта је успео да се снађе и уз неколико добрих корака да извуче клуб из финансијске кризе. Потписао је уговор са Спотифајем на основу којег су добили 300 милиона евра, продао је и 10% Тв права за наредних 25 година које вреде око 100 милиона евра, 50% зараде од продаје комерцијалне робе је донело других 300 милиона евра, а 49% своје телевизије је продао за 100 милиона евра. Ово у суштини значи да су се они унапред одрекли неке зараде у будућности само како би могли да покрију кључне трансфере и дуговања. Видећемо како ће се ово одразити на будућност клуба, али прогнозе налажу да су ове мере само краткорочног карактера и да се неће добро одразити на дуже стазе.