НСПМ: СНС и СПС у константном паду

Према најновијем истраживању часописа Нова српска политичка мисао, на основу узорка од 1000 испитаника, Српска напредна странка наставља да бележи све слабији рејтинг и сада се налази на 38%. СПС се налази на другом месту са 9,4% гласова, што такође представља пад рејтинга у односу на претходно истраживање, док је на трећем месту коалиција НАДА (Нови ДСС-ПОКС) са 5,4% гласова.

Кумулативно гледано, десница заједно има 16% гласова (Нови ДСС, Покс, Двери, Заветници и Народна странка), а левица 13,7% (ССП, СДС, ЕУ, ДС и Заједно!). На позицији политичког центра резултат од 3,9% бележи и покрет Здравка Поноша Србија центар. Ванпарламентарне странке као што су Радикали и Суверенисти налазе се далеко испод изборног прага од 3%.

Истраживање се такође бави подршком грађана Србије уласку земље у Европску унију која је у порасту у односу на претходно истраживање и тренутно је на 42,7%, док је 44,2% грађана против уласка. Уколико би услов за улазак Србије у ЕУ било признање независности Косова*, подршка за улазак у том случају пада на свега 8,1%, док противљење уласку расте на 83,5%. За улазак Србије у НАТО је свега 8% грађана, а за увођење санкција Русији само 7,9%. Највеће изненађење у овом истраживању представља податак да чак 44,6% грађана нема став о француско-немачком споразуму за Косово и Метохију, 37,9% не подржава споразум, док подршку споразуму даје 17,5% грађана.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *