Изложба „Машине Леонарда да Винчија“ поново у Београду

Након дугогодишње паузе, у Србији је поново постављена интерактивна изложба под називом „Машине Леонарда да Винчија“ која се налази у изложбеном простору Сахат капије.

Леонардо да Винчи, врсни уметник ренесансног доба, поред своје богате и успешне уметничке каријере био је и одличан проналазач. Мало је познато да је Леонардо био инжењер и проналазач, а његови изуми, иако се нису користили у његово доба, имају велики утицај на данашњу модерну технологију и интензивно се користе. Његову сликарску каријеру су обележиле слике попут „Мона Лизе“ и „Тајне вечере“, а он као проналазач је, очигледно, био испред свог времен. Леонардо је скицирао летећу машину која је подсећала на птицу, овај изум никада није реализовао али је ово доказ његове генијалности. Поред тога, он је изумео оклопно возило, ронилачко одело, хеликоптер али и робота и самопокретачки аутомобил.

Интерактивна изложба која носи назив „Машине Леонарда да Винчија“ је идеални догађај за упознавање са његовим изумима, али и уметничким делима. На изложби се налазе хеликоптер, тенк, падобран и многи други изуми, а поред тога можете видети и верне реплике његових најпознатијих уметничких дела попут „Мона Лизе“, „Тајне вечере“ и „Даме са хермелином“. Изложба је интерактивног типа тако да ће посетиоци моћи и да тестирају рад изума који су имале велики утицај на развој наше цивилизације.

Посетиоци ће имати прилике да сваког дана од 11 до 19 часова посете изложбу, а карте за исту се могу купити на благајнама Сахат капије, као и на продајним местима tickets.rs или онлајн. Уколико сте велики љубитељ Ленарда да Винчија или само желите да се упознате са његовим радом, имаћете прилике да то учините сваког дана све до октобра ове године.