Девети мај – Дан победе над фашизмом

Деветог маја 1945. године, нешто после поноћи потписана је безусловна капитулација нацистичке Немачке којом је коначно завршен Други светски рат у Европи.

Вилхелхм Кајтел, немачки филдмаршал и маршал Георгије Жуков у име Совјетског Савеза, као и генерал Артур Тедер у име западних савезника су у Берлину потписали ту капитулацију и то 16 минута после поноћи. Иако ће рат потрајати све до септембра 1945. године када ће Јапан потписати капитлуацију након бацања атомских бомби на Хирошиму у Нагасаки од стране америчких снага. Ипак, 9. мај се данас обележава као „Дан победе над фашизмом“ када се сећамо свих жртава Другог светског рата у којем је своје животе изгубило више од 55 милиона људи широм света. Велику цену овог рата платио је и српски народ чије жртве се мере у стотинама хиљада убијених цивила. Врло брзо на велика врата ће ући комунисти и преузети потпуну контролу над читавом Југославијом. Прве године под новим режимом биће упамћене по масовном стрељању неистомишљеника и слободоумних људи, отимању приватне имовине, као и насилној промени политичког система.

Сукоби у Европи ће се наставити, али сада знатно мањим мањим интензитетом и између других актера. На сцени ће владати хладни рат између Запада и Совјетског Савеза, између капитализма и социјализма, либералне демократије и комунизма. Тај сукоб трајаће све до формалног распада Совјетског Савеза 1991. године.