Евроскептицизам је легитимна политика и у ЕУ

У Бриселу је три дана боравила делегација Српског покрета Двери у којој су били народни посланици проф. др Тамара Миленковић Керковић и Радмила Васић, као и интернационални секретар Двери др Андреј Митић. Наш рад се одвијао на два колосека – у првом су народни посланици имали разговоре са званичницима Европског парламента, Европске комисије и администрације, а у другом су вођене бројне активности са челницима посланичких група европских конзервативних странака окупљених у посланичку групу ЕП „Идентитет и демократија“.

Циљ наших састанака било је изношење ставова и оштро противљење Двери према притисцима ЕУ око признања лажне државе Косово и увођење санкција Русији и стварања чврсте подршке у Европском парламенту против ових притисака. Евроскептицизам је легигимна политика и у ЕУ, а то повезује Двери и остале конзервативне европске странке. Нажалост, мало људи у Србији зна да су евроскептицизам и ставови који се противе званичној политици ЕУ сасвим легитимна политика у европским институцијама, пре свега опозиционих евро-парламентараца различитих земаља у Европском парламенту. Евроскептицизам је уобичајен и у самој Европској унији и легитиман је политички став који изражава мишљење великог броја грађана Европе који не подржавају активности Европске комисије и званичника ЕУ.

Последња, од многобројних, криза Европске уније која је de facto увела земље ове европске регионалне заједнице у рат на страни НАТО-а са Русијом који се одвија у Урајини само је наставак дубоке кризе кроз коју Европска Унија пролази дуже од деценије. Енергетска и привредна криза коју је донело увођење више пакета санкција Русији од стране ЕУ, анти-руска хистерија и учешће у рату са Русијом, наставак су постојеће дугогодишње европске монетарне и банкарске кризе, слабљења евра и дужничких проблема бројних европских земаља попут Грчке, Италије и Шпаније… последица су мигрантске кризе, пандемијске кризе, кризе нестанка европске солидарности и свеукупне привредне и економске стагнације до које је довела бриселска елита, повлађујући америчким интересима. Тиме је створено велико незадовољство грађана земаља Европске уније. Реакција на то незадовољство је и раст рејтинга конзервативних политичких партија последњих година у свим европским земљама. То су политичке странке попут Lega и Fratelli d’Italia у Италији, Vox и Chega у Шпанији, National Rally у Француској, немачки AfD и многе друге европске конзервативне странаке. Неке од њих су већ и на власти, као што је то случај у Италији, Шведској, Пољској и Мађарској, док друге воде борбу и спремају се за предстојеће изборе.

Свим конзервативним странкама у Европи заједничка је породична и суверенистичка политика, залагање за домаће економске интересе, демократске слободе и права, супротстављање актуелној мигрантској политици ЕУ, као и идеологији трансхуманизма и трансродне идеологије замаскиране у права LGBT популације. Заједничко са Српским покретом Двери овим странкама је и то што трпе велику стигматизацију и нападе владајућих левичарских и глобалистичких елита, као и медијску сатанизацију или у најбољем случају медијско игнорисање, док се њихови лидери и политика обележавају као „екстремно националистичка“ и „антидржавна“. Двери су захваљујући својим интензивним спољнополитичким активностима последњих година постале угледан члан породице конзервативних европских партија и имају јаку подршку бројних чланова посланичке групе „Идентитет и демократија“ у Европском парламенту. Европа је далеко од хомогене, а борба конзервативних странака са глобалистичким владајућим елитама је у пуном јеку. Због медијске блокаде грађани Европе нису адекватно о тој борби информисани, али се истина пробија брзо. Све ово треба да знају и грађани Србије. Двери се заједно са осталим конзервативним странкама боре и залажу за нову Европу, насупрот постојећој ЕУ коју су њене глобалистучке елите довеле у ћорсокак. Нова Европа се рађа и она ће бити Европа нација у којој ће за разлику од постојеће, Србија и српски народ имати своје место.

Посланици Двери су заједно са интернационалним секретаром др Андрејем Митићем имали интензивне сусрете са бројним европским конзервативним странкама чланицама посланичке групе „Идентитет и демократија“. Састали смо се са евро-парламентарцима из немачке партије AfD (,Алтернатива за Немачку“) Маркусом Букхајтом и Тобијасом Петерком. Након прошломесечних разговора ова странка је упутила званичан захтев немачком Бундестагу да повуче признање лажне државе Косово. Разговарали смо о национално-конзервативним вредностима, цензури и култури отказивања са италијанском конзервативном партијом Lega и њеним евро-парламентарцем Марком Занијем, који је уједно и председник посланичке групе „Идентитет и демократија“. Уследили су разговори и са послаником француске партије National Rally Жан Лин Лакапелом. У свом јавном обраћању он је рекао да њихова партија никада неће признати срамне притиске и независно Косово, а на крају свог говора рекао је да су притисци на Србију и јуначки српски народ срамни.

У више обраћања тражили смо од европских посланика да обуставе притиске на Србију, како у погледу неуставног НАТО-ЕУ споразума којим се од Србије тражи признање лажне државе Косово, тако и када говоримо о притисцима на Србију да уведе санкције Руској Федерацији. У сваком од обраћања народни посланици Двери су од Европског парламента и ЕУ захтевале да уместо на ове две теме свој притисак усмере на питања владавине права у Србији, огромну корупцију и криминал, затворене медије и лоше изборне услове који су последица ауторитарног режима Александра Вучића.

У свом обраћању на четвртој сесији, поред осталих тзв. известиоца за Србију из сенке, посланица Зелених Виола фон Крамон рекла је да ће Србија, уколико не призна Косово и не уведе санкције Русији постати „парија“ у Европи. У одговору питала сам фон Крамон због чега јој је важно признање Косова, а не демократија, благостање грађана и владавина права у Србији? Србија је постала земља хибридне демократије, заробљених институција, са највишим степеном корупције, криминала и са најсиромашнијим становништвом у Европи, уништеном домаћом привредом, блокираним медијима, посебно на локалном нивоу, а да је поверење у европске институције на историјском минимуму. Истакла сам да Двери деле неповерење огромног броја грађања Србије у Европску Унију због њене нефункционалности, а много више због непрекидних уцена и притисака који трају сада већ преко 20 година дугог процеса тзв. евроинтеграција.

Иако се ове године обележава 24. године од дивљачке НАТО агресије на СР Југославију, ЕУ наставља да врши притисак на Србију да уведе санкције Русији, која је стратешки партнер и гарант територијалног суверенитета Србије у Савету безбедности УН. ЕУ такође тражи од Србије да се увођењем санкција сврста на једну од страна у рату. ЕУ тражи од Србије и да се одрекне своје територије прихватањем НАТО-ЕУ неуставног споразума и то против Устава и против воље више од 80% грађана Србије. ЕУ штити права LGBT заједнице, али ништа не чини да заштити људска права Срба на КиМ који живе у гету и имају најгори положај као етничка заједница у читавој Европи. Због чега ЕУ не врши притисак на ауторитарни режим у Србији да ослободи институције и оствари владавину права? Након мог одговора није уследила реплика Виоле фон Крамон уместо тога она је окончала своју сесију. Поред осталог, рекла сам да режим Српске напредне странке, а ни прозападна опозиција није кандидовала овакву политику на изборима.

Народна посланица Радмила Васић истакла је да су она и њена породица део Срба прогнаних са Косова, да ЕУ примењује дупле стандарде према српском народу на КиМ-у, не осуђујући злочине, прогоне и трговину органима и тражила је од европских посланика да притисци на Србију престану и да се противуставни и срамни споразум о признању независности јужне српске покрајине повуче. Запажене и успешне наступе делегације Двери нису на свој начин пропустили да пренесу ни режимски таблоиди попут Ало-а, Информера, али и Вечерњих новости. Учешће и легитмно обраћање делегације посланичке групе Двери у разговорима у Европском парламенту ови режимски гласници назвали су „Заокретом у политици Бошка Обрадовића“. То само говори о степену лажи и спинова које режимски таблоиди и медији шире.

Истина је да су Двери прва евроскептична странка која је штитећи Устав и интегрититет Србије изнела у Европском парламенту чврсте аргументе против притисака ЕУ на нашу земљу. Истина је исто тако да Двери стварају пријатеље у Европи нација која се рађа и да су пријатељи Двери они који захтевају повлачење неуставног француско-немачког споразума. Истина је такође да је ово прво обраћање Двери у Бриселу било уједно и први глас против неуставног споразума и против увођења санкција Русији у срцу Европске Уније. Овим активностима и чврстом борбом Двери њени посланици показали су како се глас „евроскептика“ може гласно чути и у ЕУ и да лажно-патриотска политика Александра Вучића и те како има алтернативу.