Смена генерација најављује суноврат светског (и српског) тениса?

Тенис је почетком новог века остварио потпуну експанзију када су Федерер, Надал и Ђоковић, који се придружио коју годину касније, почели да стварају тениску империју која траје дуже од 20 година. Како су године одмицале фантастична тројка рушила је све рекорде из прошлости и постављала нове стандарде. Њихови међусобни окршаји временом су постали неизоставни спортски догађај који је делио цео свет на стране.

Како су године пролазиле постојало је неколико играча коју су се умешали у врх белог тениса попут Дел Потра, Мареја и Вавринке, али њихове каријере су се неславно завршиле због повреда.  Од поменуте тројице најуспешнији био је Мареј који је у доба најбољих икада успео да освоји три гленд слема у једанаест финала и остане на првом месту АТП листе 2016. године. Управо те године ни Федерер, ни Надал, ни Ђоковић нису завршили на првом месту мушког тениса после тринаест година када је то последњи пут пошло за руком американцу Ендију Родику. Шест година после британца појављује се нова звезда тениса и најмлађи број један икада Карлос Алкараз који је претходну годину завршио на првом месту. Он је у свету тениса представљен као предводник нове генерације у којој се доста издваја као једини који може да достигне нивое његовог идола, сународника и тренутно највећег конкурента за врх. Чини се да осим Ђоковића, Алкаразу опасније не прети ниједан други тенисер његових година. Они који су најближи врху су Медведев, Зверев, Руд, Руне, Циципас, Рубљев и Алијасим против  којих шпанац у двадесет и једном мечу има шестнаест победа.

У Србији као и у остатку света осећа се понор белог спорта који је све више у сенци неких других. Иако је Србија најуспешнија земља у мушкој конкуренцији, а не треба заборавити ни да смо и у женској конкуренцији имала успеха и свога броја један Ану Ивановић, чини се да ће се на наредне златне године још мало чекати. Тренутно се у топ 100 на АТП листи налазе, поред Новака, млади Кецмановић, Ђере и Лајовић од којих је најбољи пласман у каријери имао Лајовић који је у једном трнеутку био на 23. месту, ипак очекивања која је Ђоковић поставио неће тако лако моћи да се остваре. Новак је у претходном финалу Вимблдона имао прилику да буде најтрофејнији играч у мушкој и женској конкуренцији икада са двадесет четири велика трофеја, али је поражен од Карлоса Алкараза у пет сетова. Наредни турнир на којем ће Новак имати прилику да се попне на прво место и поново испише историју биће њујоршки УС опен у којем ће му највећа претња бити поменути Шпанац којем је прошле године то био први велики трофеј у каријери.