Како је један тим због проклетства Богородице пропустио да игра Лигу Шампиона

Клуб који је од скоро у власништву српског бизнисмена Драгана Шолака – Саутемптон испао је из најелитнијег ранга енглеског фудбала, али ће једна њихова сезона у овом такмичењу заувек остати упамћена као непоновљива.

Наиме они су у сезони 2019/20, која је осим што је била прекинута због корона вируса по много чему још била необична и другачија од претходних, успели да уједно испадну из лиге и да оду у најелитније такмичење на свету, Лигу Шампиона. Наравно, да би се тако нешто десило неопходно је да се испуни само један услов, а то је да се на крају сезоне гледају само утакмице на домаћем, односно на гостујућем терену. Те сезоне њихов стадион „Сент Мерис“ им никако није пријао јер су на њему уписали само шест победа и три нерешена резултата уз десет пораза што би значило да су на табели где се гледају само резултати на домаћим утакмицама на 19. месту које би на укупној табели значило испадање у нижи ранг такмичења. Скупили су само 21 поен, а једини који су били гори од њих на домаћем терену су канаринци из Норича који су скупили тричавих 15 поена. Такође, Саутемтон је те немиле сезоне забележио највећи пораз у историји Премијер лиге, када их је Лестер победио са 9:0 и то на њиховом стадиону и показао да се Свеци не сналазе најбоље пред својим навијачима.

Ипак када су играли ван свог стадиона били су заиста импресивни, јер су на 19 мечева забележили девет победа, четири нерешена резултата и шест пораза што их је сместило на трећу позицију табеле где се гледају само утакмице у гостима, која би на укупној табели водила у најелитније такмичење Европе. Свеци су те године завршили једанаести на табели Премијер Лиге, а да су пренели форму са путовања на домаћи травњак можда би успели да по први пут у историји клуба играју Лигу Шампиона.

Клуб Саутемптон основан је 1885. године, а због тога што је основан под асоцијацијом младића цркве Свете Марије добили су надимак „Свеци“.