Аргентинско гробље слонова

Добро је познато да се фудбал у Аргентини сматра најбитнијом споредном ствари, те су и стадиони, култура, навијачи па и сама игра незаменљиви сегмент у животима аргентинаца. Чак је и за најбољи фудбалски дерби у историји са атмосфером и дешавањима на трибинама и терену проглашен онај између Боке Јуниорс и Ривер Плејта, управо најјачих тимова аргентиске лиге.

Међутим, постоји један стадион на којем игра Колон Санта Фе који је вечита препрека највећих клубова те је због величине противника и сузбијања истих ова фудбалска позорница добила име гробље великих клубова то јест гробље фудбалских слонова. Први пут када се овај назив употребио било је давне 1964. године када је у Санта Фе на стадион Колона, може се рећи просечне екипе дошао велики Сантос са још већим Пелеом. Падали су скоро сви аргентиски клубови на које је бразилски клуб наилазио, али не и Колон на који је Сантос ишао уздигнуте главе са низом од 43 утакмице без пораза. Клуб из Санта Феа чији су чак и играчи говорили да ће им Сантос дати гол за сваког играча савладао је бразилску велесилу са 2:1.

Касније су падали и репрезентација Аргентине, најтрофејнији Ривер Плејт па и Расинг тадашњи освајач копа Либертадорес и Интерконтиненталног купа, Индепентијенте четвороструки освајач јужноамеричке Лиге шампиона, Бока Јуниорс у најбољим данима у историји, Велез и сви остали аргентински великани. Плоча на овом „гробљу“ представља понос и срећу код навијача чији списак сваког дана желе да повећају. Нико се не осећа сигурно на овом стадиону па постоје и легенде о томе како су и људи који раде за Колон бежали са стадиона јер су по њиховим причама виђали духове на терену. Чак је и један противнички играч јавно изјавио да је док је изводио једнаестерац приметио да му се поред голмана подсмева дух и потпуно застао и практички додао лопту голману противника.

Ово место се због оваквих ствари не може назвати светим, али да има посебну енергију и жар може се видети и преко малих екрана, резултата, изјава играча и перформанси које противници пружају када се нађу на Бригадиер Лопезу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *