Пресуда потврђена – Јанковић: Понижен сам од стране институција система у које сам веровао

Апелациони суд је данас одбио жалбу некадашњем потпредседнику општине Чукарица Урошу Јанковићу чиме је уједно и потврдио раније изречену провестепену пресуду Вишег суда којом је кажњен на 19 месеци затвора и новчану казну од милион динарa због кривичних дела „удруживање ради вршења кривичних дела“ и „превара у продуженом трајању“.

Спор који је данас и правоснажно окончан трајао је готово шест година и у основи односио се на наводне малверзације са продајом плацева на тој општини. На конференцији за медије одржаној после суђења адвокат Драган Палибрк је изнео мишљење да: „Урош Јанковић од старта није имао фер суђење” додавши да му је често током првостепеног одлучивања одузимано право да поставља питање. У наставку Палибрк се осврнуо и на саму састављену пресуду коју је окарактерисао као ругло судства. На конференцији су се поред адвоката Палибрка обратили још и бивши репрезентативац Владимир Стојковић и председник Нове Демократске странке Србије Милош Јовановић. Кратко се обратио и оптужени Урош Јанковић који је навео да своју борбу наставља даље јер је у своју невиност и више него убеђен.

„Ја сам тражио само фер и поштено суђење. Неко је олако одлучио да одвоји моју децу од мене на две године. И затвор је небитан, и то је за људе, то је секундарна ствар. Ја сам био на Паштрику, бранио сам ову земљу и бранићу је поново. Али сам доживео то, да будем поражен у сопственој земљи, од институција у које сам веровао и од система“, додао је Урош Јанковић.