ИНТЕРВЈУ Подељени утисци народних посланика након првог дела седнице о Косову и Метохији

После више од 10 сати расправе у Народној скупштини између председника Републике Србије Александра Вучића и шефова посланичких клубова опозиције, завршен је први део посебне седнице о Косову и Метохији. Први део седнице није успео да изнедри национално јединство у парламенту којем су се многи надали, заједнички је утисак наших саговорника и народних посланика опозиције Небојше Новаковића (ДС), Санде Рашковић Ивић (Народна) и Бошка Обрадовића (Двери).

Народни посланик Демократске странке, Небојша Новаковић, на питање нашег медија какав је општи утисак у вези са одржаном седницом одговара да је цела пропагандна машина Српске напредне странке поново упаљена и да је Александар Вучић, уз помоћ својих сарадника, поново дошао на намештену утакмицу где он треба да доминира над опозицијом.

Тешко је говорити кад једна страна бесомучно лаже, а друга се ипак труди да говори на начин који је у јавном интересу. Ово је била представа за све телевизије које су то преносиле. Када је Александар Вучић говорио, онда је телевизијски пренос ишао на РТС 1, а када опозиција говори онда се пренос пребацује на РТС2. Тај извештај који треба усвојити нажалост је само попис хронолошки поређаних радњи, без нечег што би било активно или стратешки.

Како коментаришете речи које је користио Ваш колега Народни посланик Радомир Лазовић? Зар та врста речника где посланик цитира стихове естрадне певачице не подсећа доста на одређене гафове младих посланика Српске напредне странке из прошлог сазива?

„Не могу да се сложим са тим. Мислим да млади посланици СНС-а ни сами данас не знају шта су добили са папира да читају и чему је то служило. Лазовић је изашао са једним креативним наступом и мислим да ни на који начин тим чином није унизио парламент. Није било непристојних речи, цитирана је једна песма…Он сада одговара свом бирачком телу да ли је то било добро или неје.“

Шта очекујете да ће бити резултат наставка ове посебне седнице о Косову и Метохији?

„Очекујем врло сличан тон, очекујем да ће председник наступити исто спреман да на разне начине преусмерава нападе који су усмерени ка њему. На првој равноправној и фер утакмици, он неће имати шта да тражи.“

Са друге стране, народни посланик Народне странке, Санда Рашковић Ивић, на питање нашег медија које су позитивне, а које негативне ствари у вези са одржаном седницом одговара да је позитивна ствар то што је седнице овакве врсте уопште одржана и да је још једна позитивна ствар то што је председник присуствовао скупштини.

Негативних ствари свакако има више. Пре свега, ми смо расправљали само о извештају канцеларије за Косово и Метохију, а нисмо разговарали о резолуцијама Народне странке или Српског покрета Двери или о другим иницијативама. С обзиром на притиске, неопходно је да се направи један план како Србија треба да се постави у наредном периоду. Председник Србије је говорио скоро дупло више од свих осталих председника посланичких клубова заједно, користећи могућност бескрајног реплицирања и коментарисања.

У једном тренутку председник Републике је искористио једну формулацију након обраћања Вашег колеге Мирослава Алексића која неодољиво подсећа на изјаву Војислава Шешеља из Хага. Цитирам: “Не можете да издржите да ми после сваке две реченице нешто не добаците. Знате зашто? Зато што је моја аргументација убитачна и супериорна у односу на вашу неистину”.

„Супериорност његове аргументације је формирана на основу тима из Безбедносне-информативне агенције који му доставља информације тако да се он спремио за сваког од говорника опозиције. Није аутократија само када Ви некоме не смете ништа да кажете, већ и када се користе овакве методе где се БИА бави шпијунажом и пропагандом за рачун власти.“

Да ли очекујете да ће бити постигнут неки резултат у наставку рада ове послебн седнице?

„Тражићу да се одмах приступи консултацијама за нову седницу на којим би била издоговрана једна нова платформа за одрбану Косова и Метохије и усвојена нека врста резолуција са том платформом која би пружила стратегију како да се поступа у наредном периоду. Оно што ме радује јесте да је господин Вучић пристао да напише писмо председнику Руске Федерације и Народне Републике Кине. Неопходно је да се усвоји нова резолуција јер је актуелна резолуција стара већ десет година, а у том периоду се свашта издешавало од Бриселског од Вашингтонског споразума. Главни фокус те нове платформе треба да буде – Стоп Косову у Уједињеним Нацијама.“

Предесник посланичке групе Српски Покрет Двери – Патриотски Блок, Бошко Обрадовић, на питање нашег медија какви су његови лични утисци о току посебне седнице Народне скупштине одговара да је пре свега добра вест то што је тема Косова и Метохије коначно дошла на дневни ред, као и да је добра вест то што се председник Србије коначно суочио са опозицијом.

Негативна је та стара пракса председавајућег да опозиција не добија право на реплику које нам следује по Пословнику Народне скупштине. Навешћу само један пример: председник Републике је укупно 44 минута одговарао на моје обраћање од 16 минута, а да притом нисам добио право на реплику од 2 минута.

Да ли је председник Србије показао жељу за стварањем међустраначког јединства по овом питању?

„Председник Републике је показао разумевање једино за излагање Борка Стефановића, представника бивше власти, са којим се сагласио у бројним питањима, што најбоље сведочи о континуитету исте политике између садашњег и бившег режима. Нажалост, нисмо са његове стране добили никакав предлог шта и како даље, нити постоји нова резолуција или било какав закључак Народне скупштине који је предложила власт. А националног јединства сигурно не може бити око извештаја Владе о преговарачком процесу који јасно признаје немоћ и пораз наших преговарача.“

Каква су Ваша очекивања у сусрет наставку ове посебне седнице?

„Очекујем још бурнију расправу, што је добро и корисно јер грађани Србије у директном преносу на РТС први пут могу да чују критику власти и могу да чују алтернативне политике по питању КиМ. Данас ће се обратити и други народни посланици из наше посланичке групе Српски покрет Двери – Патриотски блок, што ће бити њихово прво обраћање у новом скупштинском сазиву.“