Душко Кузовић: Захтевамо законску забрану одржавања Еуропрајда

Професори Душко Кузовић и Давор Калајжић огласили су се заједничким саопштењем поводом најаве председника Србије Александра Вучића да ће Еуропрајд бити „одложен или отказан“.

У званичном саопштењу стоји да је председник Србије, без Уставних и законских овлашћења известио грађане о „одлагању или отказивању“ Еуропрајда који би требало да се одржи средином септембра у Београду. „Ми смо, у складу са Уставом и законима Републике Србије, поднели Влади Републике Србије, Министарству здравља Републике Србије, Републичкој комисији за заштиту становништва од заразних болести, Заводу за јавно здравље Републике Србије, Министарству унутрашњих послова Републике Србије, Министарству одбране Републике Србије, дана 22.08.2022. захтев за забрану  Еуропрајда“ стоји у саопштењу.

„Циљ нашег захтева био је решавање проблема законским механизмима, јер за то постоје сви потребни услови, а не скретање пажње јавности бомбастичним предлозима који не могу бити реализовани у пракси. Уколико власт не буде поштовала Устав и законе, а државне институције не буду извршавале своје законске обавезе, у име безбедности Републике Србије, а у складу са Законом о одбрани и Кривичним закоником, грађани ће спречити одржавање Еуропрајда“.