Прича о значају слободе: Ново филмско остварење Бориса Малагурског

Светска премијера филма „Република Српска: Борба за слободу“ одржаће се у Бањалуци 1. октобра после чега ће филм кренути на европску турнеју. Наша редакција је имала прилику да филм погледа на затвореној пројекцији и у овом тексту ћемо вам пренети наше утиске након првог гледања.

Кадрови, локације, архивски снимци, игране сцене, као и музика и други ефекти стављају овај филм раме уз раме са најлепшим светским историјским документарцима који су снимљени у последњих неколико деценија. Филмска екипа је за потребе снимања обишла бројне градове у региону, али и у Европи, почевши од Вишеграда, Сарајева и Книна, па све до Беча и Торина. За разлику од претходних документарних остварења Бориса Малагурског попут „Црна Гора: Подељена земља“ и трилогије „Тежина ланаца“, филм о Републици Српској има само једног саговорника и то нашег најпознатијег режисера Емира Кустурицу. Остатак приче се одвија кроз нарацију Стефана Поповића који на један изузетно динамичан начин представља борбу српског народа са десне стране Дрине за највреднији идеал, а то је слобода.

Филм траје око сат и по времена и подељен је на пет поглавља. Свако поглавље кроз одређени централни историјски догађај објашњава испреплетаност различитих култура на територији данашње Босне и Херцеговине, али и на који начин је српски народ био угњетаван од стране турске, аустријске и немачке империје. Значај слободе је централни мотив овог филма који се не бави само настанком Републике Српске већ и жртвом коју је један народ спреман да поднесе како би се изборио за то да слободно може да уређује свој живот у складу са својим потребама, традицијом и вером.