Усправна Србија: Отказати гостопримство немачком канцелару

Пошто су земље лишене суверенитета, Црна Гора, Северна Македонија и Бугарска, формално онемогућиле долазак министра спољних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова у Београд, Усправна Србија позива председника Србије Александра Вучића да откаже састанак са немачким канцеларом Шолцом, заказан за 10. јун. 

Ако је Србија, вољом кључних, а не периферних земаља ЕУ и НАТО пакта, у које несумњиво спада и Немачка, онемогућена да води спољну политику у складу са својим приоритетима, било би и понижавајуће и непристојно указивати гостопримство једном од главних актера оваквог односа према нашој земљи. Србија није, нити ће бити, држава под протекторатом, у чије име о њеној политици и односу према другим земљама одлучују спољни чиниоци.

Подсећамо председника Србије да је на априлским изборима од грађана добио мандат да води независну и самосталну политику, а да спољнополитичке односе гради на принципима узајамности и равноправности. Сваки други приступ, под који спада и нереаговање на угрожавање наших суверених права у случају заказане па због спољашњих опструкција отказане посете министра Лаврова, супротан је не само вољи огромне већине грађана, већ и Уставу Србије и нашим националним интересима.