Четири од 10 миграната који илегално пређу Ламанш су из Албаније – открива тајни војни досије

Четири од десет миграната који прелазе Ламанш и том приликом улазе у територијалне воде Велике Британије су из Албаније која није захваћена ратом већ 25 година открива тајни војни обавештајни извештај.

Овај документ, са ознаком „Поверљиво“, показује да скоро три пута више илегалних миграната стиже у Велику Британију из ове балканске земље него из било које друге. Ово је први пут да званичан извештај доказује оно што је већ многима било познато, а то је да највећи део оних који илегално прелазе границу чине економски мигранти који злоупотребљавају великодушни британски систем азила.

Извештај Краљевске морнарице и безбедносних обавештајних стручњака који је ексклузивно објавио ‘The Mail on Sunday’, надзире девет криминалних група за које се верује да организују већину илегалних прелазака из Француске у Велику Британију.

Извештај открива:

  • Укупно 1.075 Албанаца прешло је Ламанш у чамцима које су организовале банде током шестонедељног периода овог лета;
  • Банде купују огромне чамце на надувавање преко интернета код кинеских фабрика и довозе их у северну Француску;
  • Две банде – под кодним именом Драгон и Лотус – адаптирају чамце тражећи од кинеских фирми да их повећају како би више миграната могло да се укрца у њих;
  • Војна операција прикупљања обавештајних података „тренутно је ограничена недостатком ресурса“ – упркос томе што Борис Џонсон тврди да је разбијање кријумчарских банди његов приоритет;
  • Француске власти када успешно зауставе покушаје илегалних прелазака не откривају додатне податке о томе и тако ометају напоре да се добије потпуна слика о томе како банде функционишу.

Извештај такође открива да од 2.863 миграната које су криминалне групе успешно превезле у Велику Британију у периоду између 1. јуна и 12. јула ове године, чак 37,5% су Албанци. Укупан број миграната из Албаније убедљиво превазилази све друге националности, па тако Иранци чине 13%, Авганистанци 12,7%, Ирачани 7,6%, и Сиријци 5,7%. Ове бројке потврђују став министра унутрашњих послова Прити Пател да су они који прелазе Ламанш већином економски мигранти, а не избеглице које беже од рата.

Такође је утврђено да кријумчари користе друштвене мреже попут ТикТок-а како би рекламирали своје услуге. Кријумчари по особи овај прелазак преко Ламанша наплаћују и до 5.500 фунти односно 6.500 евра.