На парламентарним изборима у Хрватској ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата

Извор: Политика

На основу 99,8% обрађених бирачких места, према незваничним резултатима Државног изборног поверенства, ХДЗ је освојио 61 мандат, а коалиција око СДП-а остала је на 42 мандата, преноси Index.hr. ДП освојио је 14 мандата, МОСТ 11, МОЖЕМО 10, ИДС 2, НПС 2 и ФОКУС један мандат. Андреј Пленковић, председник ХДЗ-а и досадашњи премијер, поручио је синоћ после објављивања првих резултата да је битно да је та странка по трећи пут заредом уверљиво победила на изборима одржаним, како је рекао, захваљујући Зорану Милановићу. Пленковић је у седишту странке најавио да ће ХДЗ већ данас кренути у формирање треће владе.

Честитајући другим политичким странкама, Пленковић поручује да ће ХДЗ наставити своју политику која је „заштитила грађане од многих криза и сачувала хрватску привреду”. Лидер СДП-а Пеђа Грбин поручио је у среду вече да незванични резултати парламентарних избора показују да је две трећине грађана гласало против ХДЗ-а. „Пред нама су дани, недеље и месеци разговора, али ће они завршити променом која ће Хрватску учинити бољом, без корупције, која се брине за своје људе”, навео је Грбин. Он је рекао да данас почињу разговоре са онима који су „до јуче говорили да са ХДЗ-ом неће, да корумпирану Хрватску неће.”

У Хрватској су одржани парламентарни избори за 11. сазив Сабора. Право гласа имало је 3,7 милиона бирача, а гласало је 62% грађана. На основу 99,8% пребројаних гласова, ХДЗ-у је припао 61 мандата. Коалиција „Ријека правде”, коју предводи СДП, освојила је 42 мандата. Извесно је да ће у парламент ући осам странака и коалиција, док су Србима у Сабору намењена три посланичка места, која одлазе СДСС-у Милорада Пуповца. Подсећамо да је за формирање владе неопходно 76 гласова у Сабору.