Џефри Сакс: Идеја НАТО бомбардовања је била да се сломи Србија!

Гостујући у емисији „Пирс Морган – нецензурисан“ водећи светски економски стручњак професор др Џефри Сакс говорио је о оружаном сукобу у Украјини стављајући тај рат у шири међународни контекст и презентујући историјски осврт на догађаје који су му претходили, као што је НАТО бомбардовање СР Југославије.

Први рат у Европи након Другог светског рата десио се 1999. године када су Сједињене америчке државе бомбардовале Београд 78 дана како би промениле границе једне европске државе. Идеја је била да се сломи Србија како би се креирало Косово на којем би се изградио Бондстил, највећа НАТО база на Балкану. Сједињене Америчке Државе су започеле ово под Клинтоном, разарање граница и нелегално бомбардовање других држава без било каквог одобрења од стране Уједињених нација. Потом су Сједињене Државе у више наврата ишле у рат и то нелегално у Авганистан, Ирак, Сирију,… Оно што су САД урадиле у Сирији десило се за време администрације Барака Обаме и Хилари Клинтон који су наредили ЦИА-и да смакне Башар ал Асада. Наравно, ту је и нелегално бомбардовање Либије од стране НАТО-а, као и оно што су САД урадиле у Кијеву 2014. године. Стицајем околности сам видео неке од тих ствари рођеним очима. САД су свргнуле Јануковича уз помоћ десничарских украјинских војних снага. Ми смо свргнули председника!“, рекао је др Џефри Сакс.

Додао је и интересантну чињеницу да је Јанукович свргнут дан након што су представници Европске уније постигли споразум са Јануковичем о превременим изборима и формирању владе националног јединства. „На то су пристале обе стране. Следеће што се догодило јесте упад опозиције у зграду владе и свргавање Јануковича, док су Сједињене Државе у року од само неколико сати изразиле подршку новом режиму. Свргнули смо владу супротно споразуму који је испреговарала Европска унија заједно са Руском Федерацијом и САД-ом. Наша држава је званично подржала пуч. Руси 2015. године нису рекли „Желимо Донбас назад!“, рекли су да до мира треба доћи путем преговора и преговори између етничких Руса на истоку Украјине и новог режима у Кијеву су довели до споразума Минск II. Овај споразум је подржан једногласно од стране Савета безбедности Уједињених нација, споразум је потписан од стране Украјине и експлицитно гарантован од стране Немачке и Француске.“, рекао је др Џефри Сакс.

„Речено ми је да су се смејали овом споразуму унутар америчке администрације. Након одлуке СБ УН Украјинци су рекли како не желе да дају аутономију Русима иако се то налази у споразуму. Чак је и Ангела Меркел рекла у једном интервјуу како је Минск II послужио Украјини да војно ојача. Познајем начин функционисања америчке администрације, не верујем им ни једну једину реч. Оно што ја желим јесте да обе стране седну и светској јавности кажу, ово су наши услови за мир, САД треба да обећају да неће више свргавати владе, а Русија да неће крочити један метар преко договорене линије и наравно да неће бити даљег ширења НАТО-а.“, закључио је др Џефри Сакс.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *