Радић у „Нацији“: Политичка клима око Космета води ка неком компромису који би био политички одржив

Гостујући у емисији „Нација“ на YouTube каналу „Нација ТВ“ војни аналитичар Александар Радић говорио је о кризи на Косову и Метохији и рату у Украјини.

Волео бих да почнемо од најновијих дешавања на Косову и Метохији, присуствовали смо неким сценама које су до пре неколико година биле апсолутно незамисливе, како то коментаришете?

Ружно је било гледати шта се дешавало на Косову и Метохији с обзиром на то да је политчка клима која је створена око Космета води ка нечему што ми не знамо  у детаље али у ваздуху виси да је то неко решење, неки компромис нешто што би било политички одрживо, јер нису без основа на заапду позивали на усмено прихваћен француско-немачки споразум од старне Александра Вучића. Наравно да кошмар који се десио претходних дана указује на то да се игра наставља и да то неће лако да се заврши. Посматрао сам дешавања и био сам искрено тужан јер сам видео да се тамо појављују сада, у име наше нације, неки људи са којима никад не бих желео да седнем у кафић и да уопште познајем те људе.

Званично је кренула украјинска офанзива о којој се толико дуго прича и видимо да се ту дешавају разни напади дуж целог фронта, међутим видимо да то можда и не иде како је то првобитно било замишљено.

Као прво, Русија није могла да крене на велику Украјину са интервенистичким снагама у маниру НАТО-а кад крене на неког противника који је много слабији и који је већ политички био руиниран. Наравно да сада када је покренута украјинска офанзива да је веома незахвално причати о сценарију јер ви имате упаљене камере снимате емисију, али ће се у наредним сатима ситуација променити и врло брзо може да се деси да постанемо застарели у ономе у чему причамо. Проблем је што су процене, блага је реч, неизвесне, када крене офанзива и сами генерали са обе старне би волели да знају какав ће бити развој ситуације на терену.

Донал Трамп је рекао у више наврата како би он могао да реши сукуб у Украјини за 24 сата тако што би обе стране довео за преговарачки сто. Како то коментаришете­?

То је неозбиљно. Политичар прича причу за телевизију. Једина корисна идеја која вреди за све ратове који су се водили у историји, не само за сукоб у Украјини, је та да када би покупили синове политичара и елите са обе старне онда би се рат стварно брзо завршио. Овако када ви водите рат у Украјини са мобилисаном сиротинњом онда тај рат може да траје у недоглед, а када поставите питање где су деца елите можете да добијете врло занимљиве одговоре.

БОНУС ВИДЕО: НАЦИЈА Еп. 33 | Овај кошмар указује да се игра наставља… (Александар Радић)