НСПМ: СНС на 37,2%, СПС други, Нови ДСС трећи

Према најновијем истраживању часописа Нова српска политичка мисао, на основу узорка од 1100 испитаника, Српска напредна странка наставља да бележи све слабији рејтинг и сада се налази на 37,2%. СПС се налази на другом месту са 9,4% гласова, што такође представља пад рејтинга у односу на претходно истраживање, док је на трећем месту Нови ДСС са 4,2% гласова.

Кумулативно гледано, десница заједно има преко 15% гласова (Нови ДСС, Покс, Двери, Заветници и Народна странка), а левица 14,7% (ССП, СДС, ЕУ, ДС, ЗЛФ и Заједно!). На позицији политичког центра резултат од 3,5% бележи и странка Здравка Поноша Србија центар. Ванпарламентарне странке као што су Радикали и Суверенисти налазе се далеко испод изборног прага од 3%.

Истраживање се такође бави подршком грађана Србије уласку земље у Европску унију која је у порасту у односу на претходно истраживање и тренутно је на 43,7%, док је 46,7% грађана против уласка. Уколико би услов за улазак Србије у ЕУ било признање независности Косова*, подршка за улазак у том случају пада на свега 12,7%, док противљење уласку расте на 77,0%. За улазак Србије у НАТО је свега 9,4% грађана, а за увођење санкција Русији само 10,9%. Већина од 42,6% испитаника се у овом истраживању одредили пторив француско-немачког споразума за Косово и Метохију, док 38,4% испитаника не зна или нема став, а само 19% се одредило позитивно према споразуму.