Никола Јовановић (ЦЛС): Због дивље градње београдски буџет оштећен за 100 милиона евра!

Када се дивље гради, а то је попримило размере епидемије у Београду, несавесни инвеститори избегавају уплаћивање доприноса за грађевинско земљиште, па је тако градски буџет оштећен за више десетина милиона евра сваке године, изјавио је Никола Јовановић, директор Центра за локалну самоуправу.

Само у случају зграде у Курсулиној на Врачару, која је озакоњена и пре него што је изграђена, инвеститор “Стефиал” био је дужан да уплати допринос за грађевинско земљиште у износу од 1.3 милона евра, а вероватно је била уплаћена само такса за легализацију у износу од 26 хиљада евра, објашњава Јовановић. Тиме је само на овом случају градски буџет оштећен за више од 1.2 милиона евра, а изграђених објеката таквих габарита постоји око три стотине последњих година у Београду, што значи да је реална штета више од 100 милиона евра за буџет, закључује директор ЦЛС-а.

Сви који су градили без грађевинске дозволе од 2015. године морају вратити паре у граду кроз уплату доприноса, или сносити кривичне санкције, подвукао је Јовановић.