Напредни клуб: Срба мање у региону за 40% у односу на 1991. годину, у свим државама стање горе осим у Мађарској и Румунији

Сваког 4. августа, на дан напада хрватских оружаних снага на Српску Крајину и нејвећег трајног прогона који се некажњено догодио у Европи након 1949. године, у Београду Напредни клуб представља годишњи извештај о политичким правима српског народа у региону. Ове године, клуб је представљао своје XV издање овог извештаја, а на конференцији су учествовали председник Напредног клуба Чедомир Антић, члан клуба и главног одбора Народне странке Бојан Марић, као и пријатељи клуба бивши народни посланик Владан Глишић, политички аналитичар Драгомир Анђелковић и главни уредник портала и продукције Нација Филип Калмаревић.

Према званичним пописима Срба у региону има близу 1,6 милиона, односно скоро 40% мање у односу на попис из 1991. године према којем је на територији југословенске државе живело око 2,6 милиона Срба. Рат у Украјини додатно је радикализовао суседне национализме, као и политику САД и њихових савезника према Србији и српском народу напомињу учесници конференције. Председник Напредног клуба проф. Чедомир Антић рекао је да српски народ у региону нигде нема подршку САД и њихових савезника, а посебно не када се ради о БиХ, јер је Република Српска једини ентитет, државна творевина у Европи чији статус је оспорен, а та настојања сада иду преко Уставног суда БиХ, и то у неколико праваца, од одузимања имовине Републике Српске, до оспоравања њених одлука. Када је реч о Републици Хрватској, Антић објашњава да је приметан пад антисрпских кампања у режији представника власти, али и даље постоје бројни инциденти, као и примери неиспуњавања и непоштовања права Српског народа у овој земљи.

Аналитичар Драгомир Анђелковић изнео је став да је српски народ прихватљив у неким срединама само ако је „довољно мали“ и да као такав у земљама као што су Румунија и Мађарска може да ужива сва права као и остале националне мањине. Бивши народни посланик Владан Глишић истакао је значај извештаја које пише и објављује Напредни клуб и напоменуо да је ово удружење на себе преузело велики задатак који би у неким другим околностима требало да обавља држава и надлежно министарство. Члан Напредног клуба и главног одбора Народне странке Бојан Марић говорио је о атмосфери која влада на територији АП Косово и Метохија, као и у Републици Албанији истакнувши да су ова два примера међу најгорима када је реч о правима српског народа у читавом реигону. На простору АП Косово и Метохија под заштитом УН, срушена су сва политичка права Срба. Није спроведен Бриселски споразум из 2013. године, Срби не уживају чак ни мањинска права предвиђена Ахтисаријевим мировним планом који је Србија одбила, али у складу са којим су албански сепаратисти написали свој устав. У Албанији су Србима ускраћена чак и скромна права која су стекли између 2010. и 2020. године.

Тамо где је до распада Југославије дошло мирно – у Црној Гори, С . Македонији и Словенији – Срби у почетку нису уживали било каква колективна права, а до данас нису равноправни не само са већином већ ни са осталим мањинским народима. Рецимо, у Словенији српски народ, иако најбројнији после Словенаца, нема формална права националне мањине. Главни уредник портала и продукције Нација Филип Калмаревић изнео је процену да у Словенији тренутно живи између 40 и 100 хиљада грађана српског порекла и да представници Срба у Словени траже три кључне ствари: признавање статуса националне мањине, српског језика, као и двојног држављанства. Он је закључио да је „Евидентан лош однос власти према српској дијаспори и да се она плаши да користи оне механизме и полуге политичке моћи које су јој на располагању како би инсистирала на неким стварима које су у интересу српског народа. Наша власт мисли да тако што ће слабити своје позиције може да ојача свој међународни углед, што никако не може бити случај јер je опште познато да кад се понашате као крпа увек ћете доживети судбину крпе, а то је да бришу под са вама.“

Годишњи извештаји Напредног клуба о политичким правима српског народа у региону већ четири године заредом излазе у црним корицама и сви су изгледи да ће се та традиција наставити наставити све док се положај српског народа у региону не промени.

БОНУС ВИДЕО: Чедомир Антић | Хрватски заштитник грађана више води рачуна о бранитељима него о правима мањина!