Љубомировић у „Нацији“: Морамо да правимо широке коалиције, шансу за опозицију видим на локалним изборима

Гостујући уемисији „Нација“ на YouTube каналу „Нација ТВ“ члан председништва Народне странке Александар Љубомировић говорио је о дешавањима у Народној странци, као и о Србији на међународној сцени.

Стиче се утисак када се говори о дешавањима у Народној старнци да није сасвим јасно да ли се овде ради о избору између различитих политика или карактера онога ко треба да буде лидер странке?

Хтео бих прво да се осврнем на једну мени лично битну ствар, мени је стварно жао што је ово изашло у јавност јер сматрам да прљав веш треба увек да остане у свом дворишту и много ми је жао што нисмо нашли начина да решимо све сукобе и неслагања унутар саме странке. Чланови странке су уствари ти који требају да изаберу за кога ће да гласају. До сада нисам коментарисао дешавања унутар странке, сматрам да је то неки џентлменски приступ и ствар васпитања да све сукобе треба да решимо ми сами и да не правимо од тога неку велику фаму у јавности пре свега када нам је у опозицији потребно јединство, то је сада нажалост нека клетва српске политичке сцене. Ствар која се тренутно дешава у странци је дефинитивно политичке и идеолошке природе, ја сам 100% уверен да Мирослав Алексић подржава националну политику Народне странке и да уопште није проблем у њему него у људима којима се окружио који не не дишу тему Косова и Метохије.

Следеће године се организују редовни локални избори у већем делу Србије, можемо да предпоставимо да ће се одржати и ванредни парламентарни и београдски избори, у ком формату бисте Ви волели да видите Народну странку на следећим изборима? Самостални излазак, коалиција две странке или неки шири блок странака?

Мислим да је превише рано да се прича о томе, свакако неки мој лични став је да треба да се формирају коалиције јер смаостално нико од нас не може да смени овај режим. Свакако можемо да изађемо сами и да видимо колико народ нас подржава или не подржава, али то не би било политички мудро, у овом тренутку треба да се гледа неки виши интерес. Не само страначки, него неки национални и државни интерес, а да би се он остварио морамо да правимо шире коалиције. Не бих сада говорио са ким, имам неке личне преференце, али једноставно је превише рано да се прича о томе. Видим пре свега шансу на локалним изборима за опозицију Народна странка се јако добро показала и јако добро стоји у неким градовима као што је Чачак где нас подржава преко 15% становништва према најновијим истраживањима. Желимо да видимо где стојимо ми као странка и генерално цела опозиција.

Скоро сте написали ауторски текст на нашем поратлу „Српски свет и руски мир – рушење митова“ да ли можете да нам објасните корене те идеје „српски свет“ и зашто се он поистовећује са „руским миром“ и које су разлике?

Сам појам вуче корене из 2015/16 године где се у једној емисији коју води господин Миљан Глишић на радију „Снага народа“ изродио тај појам српски свет и од тада, па до данас користи све чешће. Први пут га је један високи званичник Републике Србије искористио 2020. године то је био тадашњи министар одбране Александар Вулин и он је, морам то да истакнем, злоупотребио тај појам и сам концепт и представио га је као један територијализован концепт што уопште није тачно јер се уствари ради о свету вредности. Руски мир је у суштини исто у самом почетку промовисао учење руског језика и покушај да се повежу Руси у њиховом суседству и широм света, али је од 2008. године исто територијализован. Баш из тог разлога неки регионални лидери на Балкану као што су Мило Ђукановић и Аљбин Курти покушали су да пореде српски свет са руским миром.

БОНУС ВИДЕО: НАЦИЈА Еп. 34 | Истина о сукобима у Народној странци (Александар Љубомировић)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *