Филип Калмаревић: На то како ће Украјина деловати највећи утицај имају Сједињене америчке државе

Гостујући у емисији „Пулс Србије“ на телевизији Курир главни уредник портала Нација Филип Калмаревић говорио је на тему рата у Украјини.

Да ли би мислите да је нуклеарна електране нека врста препреке да руска војска заправо покаже свој пун потенцијал?

Ово што се тренутно дешава ставрно, и ту морам да се сложим са колегом саговорником, представља нешто што је готово незамисливо уколико би се десило. Играњем рата на самој ивици  те нуклеарне електране која је највећа у Европи доводи у ризик не само Украјину и Русију него читав тај појас. Знамо поучени искуством са краја прошлог века да у зависности од ветрова радиоактивни облак може да погоди скоро читаву Европу. Оно што би требало да буде приоритет обема странама јесте да бар у том делу фронта око саме нуклеарне електране борбена дејства престану да случајно не дође до експлозије која би могла да буде стварно катастрофалних размера.

Немачка је позвала обе стране да прекину војне акције у близини нуклеарне електране, да ли мислите да било ко осим Америке може још да одлучује о току рата?

Минимални утицај, уствари подршаку САД-у, пружа Европска унија и то је одувек тако. Изванредан пример тога како функционишу ти односи између ЕУ и САД-а јесте прича од пре неколико година о европској војсци. Та идеја се коси са интересима САД-а, а коси се и са суштином постојања НАТО пакта. Председник Трамп је једним сасатнком са Макроном врло брзо разбиоразбио ту идеју о формирању европске војске, то вам само говори о томе да је утицај европских држава на геополитичке теме минималан, а камоли на рат у Украјини.

Европска унија је исто тако са стране гледала кад је Србија потписивала Вашингтонски споразум. Докле год САД не преузме главну улогу, ЕУ води причу, али чим САД преузме контролу над неким геополитичким питањем онда се зна ко је ту „газда“. Са једне старне имамо Вашингтон који неприкосновено одлучује, са друге стране имамо Москву, а имамо и Народну Републику Кину која не учествује директно у рату, али са стране посматра све. Гледа реакције, пре свега Америке, али и НАТО-а, а упоредо парви нова пријатељства и шири свој утицај.

Мислим да је ту Запад направио грешку што од Русије није направио себи пријатеља и што није на један бољи начин показао жељу  за партнерством и мислим да ће им се то у наредном периоду обити о главу. Ствара се једна нова светска сила која је и даље у успону, зостаје, али све брже напредује ка томе да добије статус новог хегемона.

БОНУС ВИДЕО: Филип Калмаревић – Гостовање у емисији „Пулс Србије“ на телевизији Курир (06.07.2023.)