Калмаревић: Хамас је војно реаговао како би консолидовао арапску подршку!

Гостовање главног уредника портала Нација Филипа Калмаревића у емисији „Усијање“ на телевизији Курир на тему потенцијалне ескалације сукоба на блиском истоку између Израела и Хезболаха, као и о разлозима за избијање оружаних сукоба између Хамаса и Израела.

Да ли ће се наставити америчка безусловна подршка Израелу? Које оружање може да се шаље, а на које је стављен вето?

Рекао бих да ниједна подршка није безусловна сем америчке подршке Израелу. Ако погледате финансијску и војну подршку САД-а према Украјини и Израелу, видећете да када је реч о Украјини имате подршку готово читаве Демократске странке и делимичну подршку Републиканаца. Када говоримо о Израелу ту је ситуација потпуно другачија и ту постоји консензус између две партије о томе колико и у којој мери треба војно и финансијски помагати Израел.

Израел је започео копнено офанзиву на град Рафу који је назван избегличким градом. Шта ће бити са Палестином, која је судбина тог народа?

Неспорна је чињеница да је Израел после догађаја 07. октобра морао да реагује, неспорна је чињеница и да је Хамас терористичка организација која представља највећу претњу за безбедност на Блиском истоку. Међутим, треба имати у виду да Израел од када је почео да улази на територију Газе није користио пропорционалну употребу силе у односу на ону коју је користио Хамас и због тога је вишеструко много цивила страдало, а бројке ни сами не знамо до краја. Много се спекулише о томе, једне податке дају Уједињене нације, друге Хамас, а треће Израел, говори се о цифри од 40-50.000 страдалих цивила, без обзира на бројке све то је јако тужно, та земља је разорена. Нетанјаху је најавио завршетак сукоба, и надам се да је свестан да се тиме његова улога у израелској политици завршава јер ни демократе ни републиканци нису склони идеји да наставе да га подржавају у обављању премијерске функције. Видимо како Бајденова администрација покушава преко својих званичника да утиче на јавно мњење које је њима критично у појединим државама у САД-у, као што је Мичиген где постоји велика муслиманска популација, тиме што неће окривити Израел за ратне злочине, али ће пребацити тему на то како је неопходно да дође до смене власти у Израелу.

Да ли мироврне споразуме и договоре између Израела и Палестине уствари минира Иран?

Израел је прогласио своју независност у складу са резолуцијом Уједињених нација 181, после тога су уследили силни ратови који су били мотивисани искључиво тиме да се уништи израелски народ и израелска држава. Имамо покушаје компромисних решења 90-их и 2000-их година у којима је нуђено Палестини да задржи 100% Газе и преко 90% Западне обале, међутим они то нису прихватили. Данашњи сукоб у Гази је избио због тога што је Хамас постао готово изолован случај где муслимани имају неки проблем ca Израелом. Овом сукобу су претходили преговори и покушаји САД-а да приближе арапске земље које нису у директном сукобу са Израелом кроз успостављање диполоматских и економских односа. Зато је Хамас војно реаговао у октобру како би консолидовао арапску подршку! Израел је начинио себи штету тиме што је на овакав начин ушао у рат зато што је изгубио доста међународне подршке у одређеним државама које су им иначе биле наклоњене. Тако да имамо тај деструктиван елемент, имамо губитак дипломатске подршке и мислим да су то ствари на које Израел није рачунао када је улазио у овај оружани сукоб.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *