ИНТЕРВЈУ Вуковић: Уласка у власт са досадашњим носиоцима градске политике неће бити!

За мање од месец дана одржавају се локални избори у великом броју општина и градова у Србији међу којима је и Панчево. Из тог разлога, одлучили смо се да поразговарамо са лидером локалне листе групе грађана „ГРУПА ПАНЧЕВО – ВАШЕ КОМШИЈЕ“ и економистом Игорем Вуковићем.

Према неким истраживањима Ваша листа може да рачуна на 13% подршке грађана Панчева, да ли сматрате да је то реално стање ствари или можда очекујете још бољи резултат од оног који Вам дају истраживања?

Портал К 013 кога прати преко 50000 Панчеваца радио је истраживање по коме се наша организација ГРУПА ПАНЧЕВО налази на 13% подршке. Од тад смо још више радили, обишли свих 9 села у Панчеву додатно радили са грађанима и могао бих да кажем да је то минимум који бисмо могли очекивати на предстојећим изборима. Од 4 већинске листе које се кандидују у Панчеву, само ми излазимо самостално (не рачунајући мањинску листу). Храбро смо ушли у цео изборни процес, добијамо велику подршку грађана и реално је да је за први излазак на изборе сваки резултат који остваримо велики успех.

Зашто сматрате да је било неопходно ставити тему бесплатних уџбеника у центар Вашег политичког програма? Које су остале приоритетне теме за Вас?

У центру нашег програма су 4 теме. Реформа јавног сектора, промена спортске политике, враћање надлежности селима, као и бесплатни уџбеници. Последње наведена је јако важна, јер је неопходно да град покаже како води рачуна о породицама и деци. Ради се о мери која одмах даје ефекат и која не изискује велики издатак из буџета. Уколико бисмо дошли на власт ово би била наша прва мера. Тиме бисмо одмах, у првом кораку показали велику захвалност грађанима за подршку коју нам пружају.

У склопу Вашег политичког програма налази се и децентрализација. На који начин планирате да спроведете ову тачку уколико Вам грађани укажу поверење за то и које бисте надлежности пребацили на нижи ниво?

Више волим реч регионализација. Што се тиче враћања надлежности селима, то је ингеренција Града Панчева. Скупштинском одлуком одређују се надлежности и буџети месних заједница. Става смо да у Јабуци, Глогоњу, Банатском Новом Селу и осталим местима, потребе тих места најбоље знају управо становници истих. Наравно, ту се долази до питања кадрова из тих места, али уз пажљив рад и подршку Граске управе, верујемо да је могуће ефикасно спровести ову меру,

Приметно је из Ваших наступа да сте се определили за позитивну кампању? Можете ли нам објаснити шта је био Ваш главни разлог за то?

Нисмо Реоволуцинарна гарда или нека велика странка иза које стоји страна амбасада, већ малена локална организација која самостално излази на изборе. Желимо да лепим понашањем и високом културом у наступима допринесемо стварању боље политичке климе у Панчеву. Са друге стране, желимо да људи гласају ЗА нас и наше идеје, а не против некога. За сада је управо овакав пут наша највећа победа. Свим суграђанима који нису политички ангажовани управо ово се највише свиђа. Зато нас и подржавају. Једини смо објављивали слике и снимке са прикупљања потписа, када су 5 дана биле непрестане гужве испред наших просторија. Само 87 потписа смо прикупили код општинских оверивача и то је све било у Банатском Новом Селу. Остало смо све прикупили код нотара. И по томе смо јединствени.

Ко су Ваши потенцијални партнери за формирање нове градске већине? Са ким никако не можете да сарађујете након што уђете у градску скупштину?

Ми смо опозициона организација. Ситуацију отежава однос осталих опозиционих листа према нама, јер им смета управо наша позитивна кампања, иако кад се суштински погледа ни они немају претерану негативну кампању, не спомињу појединачно никога из актуелне локалне власти, али немају ни позитивну кампању, нити програм за град, већ су пуни општих места и флоскула. Тако да заправо ни не знамо за шта се залажу и да ли им одговара наш програм. Видећемо како ће тећи кампања, ми нећемо никога нападати, али за сада се ослањамо само на себе. Уласка у власт са досадашњим носиоцима градске политике неће бити. Са друге стране, уколико будемо опозиција у скупштини објективно ћемо анализирати све одлуке и аргументовано критиковати предлажући алтернативна решења. Инсистираћемо на остварењу својих програмских ставки. Уколико буде воље за остварење неке од њих наравно да ћемо гласати за то. Уколико би као опозициона организација успели да ујединимо целу скупштину да гласа за нпр. бесплатне уџбенике, јер би сулудо било да неко гласа против тога, могао бих да кажем да је све ово вредело. А можда успемо и много више. Зато нам је неопходна подршка грађана. Зато број 5! Зато ГРУПА ПАНЧЕВО – ВАШЕ КОМШИЈЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *