Панчево: Рекордан број деце „испод црте“ за упис у вртић

У Панчеву је завршен конкурс за упис деце у вртић. Ове године је забележен рекордан број деце која су остала неуписана у предшколску установу „Дечја радост“. Чак 610 малишана остало је неуписано у вртић.

Држава и град који форсирају наратив о наталитету и подршци младим родитељима не воде рачуна управо о тим родитељима и њиховој деце. Протеклих година ништа није урађено како би се повећао број места у панчевачким вртићима, а познато је да су миграције ка овом банатском граду велике. Уз то, нејасни су критеријуми уписа и забележен је велики број неправилности приликом уписа.

Места нема ни у неколико приватних вртића који коштају много више. Велики број породица тако ће остати у веома тешкој позицији, јер неће моћи да користе једну од главних функција ових установа, а то је да деца буду обезбеђена док родитељи раде. Често се говори о равноправности, постављају се квоте за жене у институцијама, како то тражи Европска унија, а онда са друге стране се ништа не уради да се помогне баш тим мајкама.

Град Панчево је још показао да има велики пробем са приоритетима. Форисрају се инвестиције у бетон и професионалне клубове, док са друге стране велики број породица остаје без места у вртићима. Тако је Панчево 2022. године поставило неславан рекорд. 610 малишана остало је без свог места у вртићу.