Овако ће изгледати нови сазив скупштине града Београда (Графикон)

Од избора је прошло сада већ скоро два месеца, а рокови за конституисање скупштине града Београда, али и Србије полако истичу. Очекује се да ће се прва седница обе скупштине одржати средином јуна, а с обзиром како се парламентарни избори још увек понављају на једном бирачком месту у општини Бујановац није познато да ли ће Коалиција Албанаца Долине успети да добије довољан број гласова како би имали свог представника у Народној скупштини. Стога вам данас представљамо графички само како ће изгледати следећи сазив скупштине у Београду.

Иако је председник Народне странке Вук Јеремић изјавио да они раскидају коалицију са Драганом Ђиласом у овом графику смо их представили заједно с обзиром да није познато да ли ће Демократска странка имати свој посланички клуб или ће можда бити део посланичког клуба НС-а или ССП-а. Према томе, СНС (48) и СПС (8) заједно имају 56 од 110 одборничких мандата у скуштини града што им даје тесну већину са којом могу да формирају власт у Београду. Иза њих су коалиције „У(Раз)једињени“ и „Морамо“ са 26 односно 13 одборничких мандата. Потом следи српска коалиција „Нада“ коју чине ДСС и Монархисти са 7 одборничких мандата и Патриотски Блок и Заветници са по 4 мандата.

Однос у броју мандата у новом сазиву градског парламента између власти и опозиције биће 56 према 54 што ће свакако позитивно утицати на квалитет демократије у српској престоници с обзиром да ће глас опозиције моћи да се чује много гласније него што је то до сада био случај. Такође, власт ће можда наићи на препреке приликом усвајања одређених планова за развој града па ће морати да тражи сараднике и у опозицији. Конститутивној седници скупштине града Београда би требало да председава носилац коалиције „Уједињени“ као најстарији одборник у новом сазиву градског парламента.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *