Нови Сад: Велики скок цена у свим областима живота

Претходних неколика дана у Новом Саду обележиле су вести о бројним поскупљењима која очекују грађане овог града. Иако се градска власт хвали великим буџетом и својим односом према становништву, чињенице говоре потпуно супротно.

Од 1. септембра, све родитеље је дочекао шок. Исхрана деце у боравку, као и ужина за школарце повећала се за чак 50% у односу на претходну школску годину. Према новом ценовнику, храна у боравку износи 5.320 динара, уместо досадашњих 2.660,00 динара, док је цена ужине скочила са 1.030,00 динара на 2.060,00 динара. Ова повећања не проналазе никакву економску оправданост, јер инфлација није ни близу 50%. Цена вода у Новом Саду је поскупела за 12% по кубику и сада износи 99,99 динара, док је у блок тарифи повећана са 162,95 динара на 182,51 динар. Блок тарифа је потрошња од преко 5 кубних метара по члану домаћинства. У предузећу „Водовод“ истичу како су им расходи за 17% већи од прихода, и тиме правдају ово повећање цена.

Поскупеле су и услуге новосадске „Чистоће“, уместо досадашњих 162,29 динара по члану домаћинства, Новосађани ће исте услуге плаћати 182,22 динара. Из предузећа „Чистоћа“ нису најавили побољшање својих услуга, односно чешће и ревносније одношење смећа. Одржавање путева је такође поскупело, али ЈКП „Пут“ и даље крије званичне податке о тачном повећању цена својих услуга.

Када се узме у обзир да Новосађане највероватније очекује и повећање цене грејања, а и да их наравно погађа и повећање свих цена на националном нивоу, отвара се питања одрживости многобројних кућних буџета.