Нова Влада старих СНС кадрова је катастрофа за Србију – Вучић да изабере: Србија или СНС

Аутор: Бошко Обрадовић, председник СП Двери

Александар Вучић је недавно започео други мандат на функцији председника државе. Још увек није поднео оставку на функцију председника СНС иако је то најављивао у више наврата. У томе се крије и централна дилема његовог другог мандата: да ли ће наставити старим путем партократије или ће се издићи изнад партијских интереса, што би требало да буде мисија председника Србије.

Најбољи начин да се уверимо којим путем намерава да иде у другом мандату биће избор нове Владе Србије који је пред нама, а чијег мандатара треба да предложи управо председник. Србија не може да преживи предстојећу кризу која нас очекује на зиму на челу са досадашњим кадровима из СНС. Не само да се ради о министрима са купљеним дипломама и плагираним докторатима већ и о политичарима на власти огрезлим у криминал и корупцију. Најбоља слика до чега су неспособни и корумпирани кадрови СНС довели државу је садашње стање у ЕПС-у, Телекому и РГЗ-у који су разорени, а ради се о најважним државним ресурсима.

Пљачка на тендерима и јавним набавкама, у преплаћеним инфраструктурним радовима и урбанистичком хаосу је таква да то не може да издржи ниједна држава, ни у времену без економске и социјалне кризе. Зато је пресудно питање за формирање нове Владе Србије да ли ће председник државе Александар Вучић дати мандат старим и компромитованим кадровима СНС да и даље воде државу и руководити се партијским интересима, или ће прилику да воде државу добити нови и некомпромитовани стручњаци без обзира на партијску припадност, што представља једини начин да се одговори на огромне изазове у времену кризе.

Вучић се налази пред историјским избором од кога ће зависити крај његове политичке каријере. Он сада бира између Србије и СНС, између интереса државе и народа, са једне стране, и партијског интереса са друге стране. Уколико изабере досадашње кадрове попут Ане Брнабић, Синише Малог, Зоране Михајловић, Златибора Лончара, Небојше Стефановића, Маје Гојковић, Ирене Вујовић, Милан Кркобабића или Александра Вулина, Србију чека катастрофа у времену кризе која незауставиво долази.

Једини начин да се криза успешно преброди јесте да се ресори у будућој Влади повере доказаним стручњацима а не партијским послушницима. Уколико се Вучић определи за СНС, а не за Србију то ће значити даље урушавање свих државних институција, а онда Србију из опште катастрофе потом може да извуче једино Влада националног јединства и спаса која мора доћи након очекиваног колапса нове Владе на челу са старим кадровима СНС, за шта ће одговорност сносити Александар Вучић лично.