Напредни клуб: И даље трају кампање мржње према српском народу!

На самом почетку конференције за медије Напредног клуба, бивши Народни посланик Владан Глишић истакао је значај клуба који већ 14. година објављује годишње извештаје о политичким правима српског народа у региону. Симболизујући све лошији статус српског народа у суседним земљама, корице овог извештаја су ове године потпуно црне.

Током конференције велики акценат стављен је на статус Срба у Хрватској, Босни и Херцеговини и Црној Гори. Разлог за то је, како наводе аутори овог извештаја, наставак тренда обесправљивања српског народа. „Упркос томе што су Срби били спремни да оду и на прославу ‘Олује’, током које је протерано 250.000 и убијено више од 1.800 њихових сународника, ништа није учињено од оног што је обећано. И даље трају кампање мржње”, образложио је председник НК и историчар Чедомир Антић. Коментаришући податке са пописа одржаног у Хрватској по којима Срба има мање од три посто укупног становништва Антић је додао да је тиме: „остварен сан некадашњег хрватског председника Фрање Туђмана”. Поређења ради, Срби су пре сто година чинили једну четвртину укупног становништва на простору Хрватске, Славоније и Срема.

Када је реч о ситуацији у Црној Гори, говорници наводе да иако постоје одређени помаци, укључујући потписивање темељног споразума, Срби су и даље готово дупло мање заступљени у државним институцијама у односу на све остале нације иако Срба у Црној Гори има готово 35%. У рангу са Хрватском и Црном Гором је и Босна и Херцеговина у којој не престају притисци за постепеном укидање Републике Српске. Убедљиво најгора ситуација по српску заједницу је у Албанији, док је у Северној Македонији и Словенији ситуација нешто боља, али ни близу на завидном нивоу. Српски народ најбољи статус има у суседној Румунији, као и Мађарској где српска национална мањина ужива једнака права као и остале националне мањине.

На путање новинара нашег портала у случају да се распишу превремени избори у Црној Гори коме би ти избори највише одговарали генерални секретар Напредног клуба Игор Вуковић одговара да би ти избори дефинитивно одговарали Србима, односно Демократском фронту, али не искључује могућност да би ти избори могли да одговарају и Демократској партији социјалиста Мила Ђукановића.