Марсенић у „Нацији“: Цела прича је око уласка Косова у НАТО!

Гостујући у емисији „Нација“ на YouTube каналу „Нација ТВ“ Предраг Марсенић, потпредседник Нове демократске странке Србије и колумниста на нашем порталу, говорио је о Европском плану за Косово и о односима унутар опозиције.

Како коментаришете актуелна дешавања када су у пиатњу фанцуско-немачки споразум о Косову и Метохији и посетa председника Републике Србије Бриселу?

Прво око споразума, у питању је de facto признање Косова и Метохије и то може да се види по тачкама 1, 2 и 4. пре свега, мада и ове друге тачке нису много боље. Дефинисано је то отприлике тако да ми признајемо територијални интегритет и суверенитет, њихова лична документа, пасоше и не бунимо се и не противимо се уласку Косова у међународне организације. Када све то саберете то је de facto признање Косова и Метохије. Уколико Косово постане чланица НАТО-а, онда је прича за нас завршена.

Како коментаришете обострани заокрет у реторици на релацији Вучић-Ђилас?

То је применто чак и у Скупштини Србије. Ви видите један потпуно другачији однос, нема међусобног вређања, нема ружних речи између њих, што је добро, али је овде у питању чиста политика. Дакле, рачун је следећи, Вучић очигледно окреће свој брод ка Западу у потпуности, то је нека наша процена, и жели да призна Косово и Метохију, да би све то урадио  и да би увео санкције Руској Федерацији њему је потребан још неко у тој Скупштини. Ја претпостављам да је он нашао тог неког у ССП-у и искрно мислим да ће они на граду да формирају неку коалицију.

Зашто није дошло до конкретније сарадње и укрупњавања конзервативних опозиционих странака пре самих априлских избора?

Биле је једна иницијатива, ја сам био на тим разговорима, њу је организовао професор Ковић и била је добра идеја да се ми састанемо пре избора и да заједно као нацинална опозиција кренемо на те изборе, међутим процена је била да је то било јако касно. То је било можда недељу дана пре него што смо кренули са скупљањем потписа, тако да смо ми већ избацили слогане и кренули са кампањом и онда је то било јако тешко у том тренутку направити нешто озбиљније, а да се оно што је потрошено, и време и средства, некако надокнаде. На срећу све три коалиције су ушле у парламент и данас имају своје посланике.

БОНУС ВИДЕО: НАЦИЈА Еп. 31 | Цела прича је око уласка Косова у НАТО! (Предраг Марсенић)