Филип Калмаревић: Непризнавање сецесије није популизам већ принцип!

Гостујући у емисији „Саслушавање“ на YouTube каналу „ТВ Лига“ главни уредник портала Нација Филип Калмаревић говорио је на тему статуса младих у Србији, стања у медијима, као и о актуелним дешавањима у вези са Косовом и Метохијом.

Испушта се једна озбиљна шанса да се направи канал који би био алтернатива телевизији.Тренутно се тржиште задовољава са неколико хиљада евра и ту се прича завршава. Због чега нема пробоја? Због немања визије, политичког притиска?

Ера у којој су канали као што је Балкан Инфо добили замајац јесте 2014, 2015, 2016. Мислим да је то период када су људи код нас постали доста заинтересовани за такву врсту садржаја. Несумњиво, у том тренутку, а и сада по броју пратилаца, најдоминантнији је Балкан Инфо. Ја нисам пратио рад целе продукције, али оно што знам и што свако може да види јесте да сада нема актуелних политичара на том каналу. Сада тамо долазе само неки људи који су, у најмању руку, контроверзни. Људи који воде ту продукцију су свој кредибилитет, који су стекли 2017. када су звали председничке кандидате, протраћили.

Балкан Инфо је имао један озбиљан налет, озбиљне госте, озбиљне прегледе и у моменту када је то почело да прави неку разлику у друштвено-политичком смислу негде је направљен озбиљан заокрет.

То је скроз тачно. Релативно мали канали попут ТВ Лиге и Нација ТВ успевају да задрже одређени кредибилитет и да не иду по сваку цену за лакјковима и прегледима. Мислим да баш удруживање таквих канала у будућности може да доведе до тога да се створи једна заједничка продукција што би довело до тога да се смање трошкови и повећа квалитет. Ако људи са вољом буду радили на томе, мислим да је будућност таквог алтернативног медија извесна.

Због чега млади људи одлазе из Србије?

То је једна тема која мене заиста боли. Ја сам 2003. годиште и моја генерација је по том питању подељена. Има неких који желе да остану у Србији, има неких којих желе да оду из Србије. Неко жели да студира на неком бољем факултету, неко жели да ради негде где ће се његов рад и труд  више ценити. То су све објективни разлози и мислим да свако треба да тражи своју срећу. Међутим, већ 30 година овде се не стварају нормални услови да неко може да покрене свој бизнис или да нађе посао у струци. Треба да се створе такви услови да, уз неку нормалну зараду и добре социјалне услове, свако може да заволи посао који ради. Такође, да што више људи који поседују висока знања и који су завршили озбиљне школе могу овде да нађу посао у струци. Мислим да су порези превисоки и да се бирократија не смањује довољно и да се на тај начин суштински онемогућава младим људима да овде успеју.

Како доћи до поштене власти у Србији?

Свака власт има своје мане и једна од тековина демократије јесте смењивост власти. То не треба да се дешава као у Црној Гори у последњих годину дана, али треба што чешће да се дешава. Ми волимо сваком да дамо доста времена, праве „грешке“ људи… Ко лоше ради, њега треба сменити. Не може нико да ми прича „Хајде да му дамо још десет година, поправиће се“, па неће. Задужили су земљу за 15 милијарди евра, 500 хиљада људи је отишло из земље, плате могу да расту колико хоће, ево инфлација је појела све што је порасло. СНС-у је давно требало скратити мандат. Мени је жао што, да бисмо постали сложни, мора нека велика трагедија да нас задеси.

Који је твој став по питању статуса Косова и Метохије?

Њихов крајњи циљ је укидање државности Републике Србије на територији Косова и Метохије. Да ли ће они да се спајају са Албанијом или ће водити самосталну политику, не треба да буде наш приоритет. Наш крајњи циљ треба да буде враћање пуне државности Републике Србије на Косову и Метохији. Мислим да није популизам кад се каже „Никад не признати сецесију“ мислим да је то принцип и да се тог принципа треба строго придржавати. Такође мислим да нам је потребан један потпуни обрт у политичком смислу. Последњих 15 година смо све време у дефанзиви, кад кажем да треба да кренемо у офанзиву мислим у дипломатском смислу. Треба економски јачати Србију и осмислити једну стратегију како реаговати у оваквим кризним ситуацијиама као што је ова где нам можда прети нови погром.

БОНУС ВИДЕО: Филип Калмаревић – Гостовање у емисији „Саслушавање“ на каналу ТВ Лига (26.08.2022.)