Кaко је поскупело гориво? Четири разлога зашто је поскупело гориво у Србији и свету

Аутор: Лука Костадиновић, студент Ваздухопловне академије

Последњих месеци сведочимо великом скоку цене горива и то не само у Србији већ у читавом свету. Брз скок цене горива увек оставља великe последице на потрошаче, поготово у државама у којима је властима изузетно мало стало до животног стандарда грађана. Стога наша редакција је издвојила четири главна разлога због чега је скочила цена горива глобално:

  1. Разлог: Санкције Запада усмерене ка Русији

Русија је највећа землја на свету и као таква је веома богата природним ресурсима, међу којима је и нафта. Русија је једна од нафтно најбогатијих земаља, сматра се да је била други извозник нафте у свету одмах иза Саудијске Арабије, и санкције које су Европска унија и Сједињене Америчке Државе увеле Русији довеле су до скока цене нафте на глобалном нивоу.

  1. Разлог: Проналазак нових изворишта нафте на Америчком континенту.

Нафтна поља која се налазе на Америчком континенту се разликују од нафтних поља са блиског истока. Нафта које се налази на територији Канаде и Сједињених Америчких Држава  се налази у получврстом облику (сирова нафта), и њено ископавање и прерађивање у рафинеријама је знатно скупље од нафте која долази са блиског истока и која излази из бушотина у већ течном стању без потребе за даљом прерадом. Сједињене Америчке Државе су током друге деценије 21. века почеле да смањују увоз нафте са блиског истока и отпочеле сопствену производњу, Сматра се да ће Сједињене Државе око 2023-2025. године потпуно престати да увозе нафту, а свака промена цена нефтних деривата у Америци има глобални утицај који ће у будућности бити још примитљивији.

  1. Разлог: Претрпаност глобалног ланца трговине.

Већина производа данас се превози преко бродова због тога што је то најјефтинији вид транспорта. Тако на пример кафа која је гајена у Етијопији може да буде послата у Индију на прераду, потом послата у Бразил на паковање,  да би била спремна за продају у Европи. Светска економија функцише по принципу што већег профита, а што мањих трошкова производње. Па тако производ којем је потребна обрада може бити послат у земљу у којој је цена рада најјефтинија како би се максимално уштедео новац.  Глобални ланац трговине је подложан спољашњем утицају, тако је на пример пандемија вируса Ковид-19 имала огроман утицај на светску трговину, и потребно је време како би се тај ланац вратио у нормалу. Бродови могу да буду присидрени у лукама месецима чекајући на истовар , а за то време цена робе ће се само повећавати. Иста логика важи и за нафту која може бити ископана у Катару, па послата танкерима на прераду у Кину и тек онда испоручена у Европу где ће бити коришћена.

  1. Разлог: Такса на угљен-диоксид.

Tакса Европске уније на угљен-диоксид (CO2) и остале компоненте базиране на угљенику који се налази у нафти, осмишљена је тако како би се смањила емисија гасова штетних по животну средину и како би се подстакао прелазак на обновљиве и зеленије изворе енергије.