Милош Јовановић (НДСС): Враћање обавезног служења војног рока стратешки важно за Србију

Председник Нове демократске странке Србије и један од лидера коалиције НАДА Милош Јовановић изјавио је да је враћање обавезног служења војске одлука која је од стратешког значаја за Србију и која би морала да се усвоји што пре.

„Поред низа предности које пружа постојање рочног састава – од појачане економске активности у местима са касарнама, преко старања осећаја дужности и обавеза према држави до одржања важне везе између војске и народа, обавезно служење војске надасве јача одбрамбену способност земље што је први и најважнији предуслов за очување мира.“ налази се на званичном веб-сајту Новог ДСС-а. На сајту даље стоји да „Што се тиче модалитета служења, трајање војног рока не сме бити краже од шест месеци, а за служење у специјалним јединицама Војске Србије тај рок не би смео да буде краћи од девет месеци.“

Идеја враћања обавезног служења војног рока све више и више добија пажњу јавности и како ствари тренутно стоје, за ту идеју постоји парламентарна већина у српском Парламенту. Наиме, поред Новог ДСС-а и ПОКС-а, за враћање војног рока такође се залажу и Двери као и Српска странка Заветници. Што се тиче власти, у последњих годину дана председник СНС-а Александар Вучић све чешће помиње ту идеју као нешто што би била позитивна промена у односу на тренутну ситуацију.