НСПМ: Најнеизвеснији избори до сада, опозиција егал са влашћу

Према најновијем истраживању часописа Нова српска политичка мисао, на основу узорка од 1.000 испитаника, делује као да ће децембарски парламентарни избори бити најнеизвеснији до сада, од како је Српска напредна странка дошла на власт 2012. године. Ако је веровавати бројкама, листа окупљена око Српске напредне странке „Александар Вучић – Србија не сме да стане“ може да рачуна на подршку од 39,2% бирача, док другопласирана и уједно најјача опозициона листа окупљена око Странке слободе и правде „Србија против насиља“ може да рачуна на резултат од 25,8% бирача.

На трећем месту налази се, видно ослабљена, Социјалистичка партија Србије заједно са својим коалиционим партнерима из Јединствене Србије који заједно чине листу „Ивица Дачић – Премијер Србије!“ са 8,1%, затим иду листе деснице Национално окупљање (Двери-Заветници) 5,1%, НАДА (НДСС-ПОКС) 4,4% и Народна странка 3,2%. Једина опозициона листа која се у овом тренутку налази испод цензуса јесте листа „Добро јутро Србијо“ коју чине Социјалдемократска странка, странка Доста је било и покрет Отете бебе (2,5%). Такође, око 8,4% испитаника се у овом истраживању изјаснило да су опозиционо оријентисани, али да нису сигурни за кога ће гласати, верује се да се ради о конзервативно оријентисаним гласачима који су разочарани чињеницом да није дошло до озбиљнијег укрупњавања на десном полу политичке сцене.

Истраживање се такође бави и подршком грађана Србије уласку земље у Европску унију која се тренутно налази на 49,9%, док је 41% грађана против уласка, осталих 9,1% нема став. Међутим, оно што ово истраживање чини јако занимљивим јесте чињеница да одређени број грађана који подржава улазак Србије у Европску унију у исто време „подржава успостављање најчвршћих могућих веза са Русијом, Кином и земљама БРИКС-а“ односно 76,7%, док је 15,3% грађана против остваривања таквих веза. Већина од 56,6% испитаника се у овом истраживању одредили да подржава забрану копања литијума у Србији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *