ЦЛС панел: Унапредити рад локалних власти, грађани морају да се ангажују

На панелу који је одржан у Београду, под називом „Да ли је Србија на добром путу?“, у организацији Центра за локалну самоуправу говорили су европски званичници из Европског комитета регија, Института за европске регионе и мисије ОЕБС-а. Координатор панела и директор Центра за локалну самоуправу Никола Јовановић најавио је госте и на самом почетку панела истакао како један од приоритета државе Србије мора да буде децентрализација и да чињеница да у српском парламенту седи 105 посланика из Београда само говори у прилог томе.

Ана Мађар, известилац за проширење Европског комитета регија, представила је извештај тог тела о Србији и нагласила да, од Србије, Европска унија траба да тражи само оно што је важило и за друге државе. „У потпуности подржавам амбицију Србије у томе да постане чланица Европске уније и драго ми је што сам имала прилику да говорим на једном овако важном панелу“.

Франц Шаусбергер, бивши гувернер покрајне Салзбург и председник Института за европске регионе рекао је како искуство Аустрије и Европе показује да децентрализација уноси стабилност у државу, а не њено слабљење. „Србија треба да нађе свој начин како ће децентрализовати земљу, поделити власт и реформисати локалну самоуправу. Мислим да у Европи постоји заиста много примера који функционишу јако добро. Нема потребе за креирањем новог система, преузмите од других држава постојеће моделе који вам највише одговарају“.

На питање новинара нашег портала који би био најисправнији начин избора људи за вршење власти на локалном нивоу како би грађани били више упознати са тим ко их представља, шеф мисије ОЕБС-а Јан Брату одговара да је то изузетно важно питање и да је то уствари питање ангажованости људи. „Ствари нису много другачије у Норвешкој одакле долазим, уколико не обраћате пажњу на то шта раде ваши политичари они неће озбиљно схватати ваше проблеме. Не вреди говорити нема наде, све је пропало,… Од како сам дошао заговарам да се људи ангажују. Кад год се људи ангажују видите промене. Рецимо, по питању животне средине, људи су изашли на улицу и протестовали су. Мислим да политика заштите живнотне средине сада заузима много више место на листи приоритета ове владе него што је то било раније.“