БУНТ: Секретаријат за јавни превоз да дозволи корекцију цене за 30%

Извор: Нова.рс

Београдско удружење независних таксиста „БУНТ- Слога“ затражило је од Секретаријата за јавни превоз Београда да дозволи корекцију, односно већу цену такси услуга до 30 одсто, јер су, како наводе, цене горива, амортизације и одржавања возила, пореза и осталих дажбина, толико порасли да доводе у питање опстанак такси превоза у Београду.

Прихватањем ове иницијативе делимично би се решило питање економског статуса таксиста, али и грађана као крајњих корисника услуга, наводи се у саопштењу овог удружења. Поред наведеног, БУНТ тражи усклађивање цена два пута годишње, и то сваког 6. и 12. месеца у текућој години, по потреби и чешће уколико дође до веће инфлације енергената, као и да се такав начин корекције цена верификује кроз члан 31. градске одлуке о такси превозу у граду Београду и буде обавезујући без претходно потребне иницијативе било ког појединца или организације.

БУНТ је 18. октобра упутио допис Градској управи града Београда – Секретаријату за саобраћај, са захтевом за састанак са секретаром Предрагом Лукићем на којем би му понудили своја виђења, предлоге и решења, у циљу што бољег регулисања такси превоза у Београду. „Очекујемо састанак да господином Лукићем, на коме би му изнели кључне проблеме, од утврђивања броја возила и возача и њиховог усклађивања са студијом и градском одлуком у погледу дозвољеног броја такси возила на улицама Београда, до санкционисања нелегалног превоза путника у јавном саобраћају на свим нивоима (апликације, линијски такси, сајтови, агенције)“, каже Жарко Попов из БУНТА.

Београдско удружење независних таксиста (БУНТ) од ове године је приступило Удруженим синдикатима Србије “Слога”, а као удружење постоји од 2019. године, када су одржали први протест и са око 400 возила блокирали саобраћај на Славији и околним улицама, незадовољни радом Комуналне милиције и применом Закона о превозу путника у друмском саобраћају.