БЕТА: Возачи Владе Србије возе министре исцрпљени и гладни, шесторица тражи од државе 10 милиона динара

Шесторица возача у Влади Србије поднели су тужбе против Управе за заједничке послове републичких органа са захтевом да им се исплати око десет милона динара на име неисплаћених дневница и прековременог рада у последње три године. Тужба је поднета Првом основном суду у Београду, а возачи су агенцији Бета казали да често морају по цео дан да највише државне функционере возе „гладни, жедни и исцрпљени“ јер немају новца за храну.

У тако исцрпљеном стању, додали су, прелазећи више стотина километара дневно, угрожавали су и своје здравље и безбедност путника и осталих учесника у саобраћају. Како су казали, плата професионалних возача запослених у Управи за заједничке послове републичких органа, с најновијим повећањем износи око 52.000 динара. Добривоје Стојановић, који је шест година возио саветницу председника државе Сузану Васиљевић, казао је агенцији Бета да је директор Управе за заједничке послове Дејан Матић укинуо возачима право на исплату накнаде за прековремене сате, дневнице и приправност.

„У јавним предузећима дневница возача износи 3.000 динара, а нама се исплаћује свега 150 динара. Дневница за иностранство је 15 евра, а толико у Немачкој кошта једна кинеска чорба. Сваког месеца сам прековремено радио по 70 и више сати, али плаћено би ми било свега пет-шест сати. Поднео сам тужбу јер сам само у последње три године оштећен за 1,5 милиона динара“, рекао је Стојановић. Додао је да је, када је поднео тужбу, повучен с места возача саветнице председника државе. „Када је Сузана Васиљевић затражила од директора Матића да ме врати за њеног возача, Матић је рекао да ће то учинити само ако претходно повучем тужбу. Морам да се захвалим Сузани, јер ми је на путовањима често давала новац за храну, она је схватала у каквом се проблему налазе возачи“, казао је Стојановић. Нагласио је да се свих 105 возача Управе за јавне послове налазе у истом проблему, али да не смеју да реагују да не би остали без посла.

Игор Костић, који као возач у Влади Србије ради већ 22 године, рекао је агенцији Бета да га је директор Матић раздужио са службеним аутомобилом када је поднео тужбу против те управе због, како је навео, неисплаћених 1,5 милиона динара на име дневница и прековремених сати. „Нико из Управе није хтео да разговара с нама. Прелазили смо месечно и до 10.000 километара, возачи су имали срчане нападе, пуцали су крвни судови… Паузе између две смене често би биле само три до четри сата. С платама од свега 40.000-50.000 динара многи возачи нису у могућности да себи купе ни сендвич. Поставља се питање колико наши државни функционери заиста вреде, када нас овако мало плаћају“, казао је Костић и нагласио да би Инспекција рада морала да изврши контролу у Управи за заједничке послове.

Додао је да је Управа 2021. године купила 300 возила, међу којима је било 60 „аудија“ и 100 „пасата“. „Недавно је на лизинг поново обновљен возни парк са 150 луксузних возила као што су ‘ауди 6’ и ‘артеони’. Уговори су склопљени на 20 месеци с километражом до 50.000. Већина возила ту километражу пређе за 14-15 месеци и онда возила ‘леже’ у парку да се не би плаћали пенали због прекорачења уговорене киломтераже“, казао је Костић. Управа за заједничке послове републичких органа, одговарајући на питања агенције Бета, навела је да се дневнице исплаћују у складу с Уредбом о накнади трошкова и отпремнини државних службеника и да прописани износ дневница не зависи од воље руководилаца органа.

Управа је истакла да запослени за сваки сат који по налогу претпостављеног ради дуже има право на сат и по слободно. „Уколико запосленом, због природе посла, није омогућено да искористи слободне сате, сваки прековремени сат ће му бити исплаћен с увећањем од 26 одсто“, навела је Управа. У писаном одговору Управе за заједничке послове републичких органа се наводи и да возачи који су поднели тужбе нису „раздужени“ већ и даље обављају послове у складу с правилником о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *