Догодине у Панчеву

Аутор: Игор Вуковић, економиста

Комшија, а не партија – поклич је који ће пратити групу грађана „ГРУПА“ интензивно наредних годину дана. Са друге стране, за нас је то више од поклича. Представља идеју, темељ, поглед на јавно деловање и рад.

Чињеница је да су партије у последњих 30 година, од васпостављања вишестраначја у Србији, на овај или онај начин, али константно, урушавале српско друштво. Сведоци смо чињенице да су се речи парламентаризам и демократија користили само као параван. На крају су само постале још две преистрошене речи у нашем јавном простору.

Свесни смо сви колико је тешко правити организацију на локалу, самостално, од нуле. Али у томе је посебна драж. Велики изазов. Још је теже уколико ту организацију постављамо на принципима који нису присутни у овдашњој пракси. Велика вера и самопоуздање не дозвољавају нам посустајање и сумњу. Чека нас велики рад. Прошле недеље „ГРУПА“ је почела са ширим деловањем. Повратне реакције драгих Панчевки и Панчеваца су веома позитивне. Рекло би се да је много људи препознало значење те једноставне реченице: „Комшија, а не партија“. Сваки појединац је значајан и његов допринос је добродошао. Фокус је на људима. Један човек може много уколико је пажња на њему. Не сме да буде замене за људскост, карактер, личне вештине. Поготово не замене кроз неко правно лице које ту гуши и урушава.

Наравно да бисмо и ми волели да на нашој сцени постоје здраве идеолошке странке које пошутују своје чланове, инсистирају на њиховим посебностима. Међутим, тога нема. Питали смо се, да ли седети скрштених руку и посматрати како друштво понире, док године неповратно пролазе, а Панчево пропада? Нећемо седети скрштених руку и бити неми посматрачи своје пропасти. Уместо тога, као „ГРУПА“ крећемо у борбу за наше Панчево и своју будућност. Чека нас годину дана великог рада. Теренски, оперативно, програмски, идеолошки…Пробати, дати све од себе, радити чисто и из најбоље намере, па шта буде!

Са вером у рад и резултате. Са вером у праве вредности, поштовање свачијег става, нову друштвену парадигму и бољи град. Са вером у човека, комшију. Јасно и гласно поручујемо: Догодине у Панчеву!