ИНТЕРВЈУ Исић о изложби „Поглед дубље“

Млада и талнтована уметница Ирена Исић, иначе студент Факултета примењених уметности, одржала је своју прву самосталну изложбу под називом „Поглед дубље“ у студију Б1. Тим поводом смо разговарали са Иреном о самој изложби, али и о томе како је стекла толику страст за бављење уметношћу.

Ирена је свој таленат открила у врло раном периоду свог живота и то из саме потребе за ставарњем и сликањем. Приликом сликања и цртања Ирена се држи основних правила које технике захтевају, али увек истакне одређене детаље по којима би њене слике биле препознатљиве. Комбинације већ постојећих техника јој дају слободу да буде креативна у свом раду, а њена главна тема током стварања јесте свакодневни живот данашњег човека. Овој теми приступа из различитих углова и труди се да кроз своја дела пошаље одређене поруке које би требало да додирну човека и подстакну га да размисли о квалитету сопственог живота. Кроз Иренина дела се, поред физичког приказа човека, провлаче његова душевна, али и ментална стања.

Како изгледа припрема за једну самосталну изложбу?

Као и све у уметности, па тако и концепт самосталне изложбе се разликује од појединца. Моје искуство је било такво да сам је припремала годину дана, односно период прве године студија. Током процеса се суочавам са разним фазама и стадијумима које тај процес носи: од момента да не верујем да ће тај дан доћи, јер сам преуморна од брзог начина живота данашњег човека до момента када схватам да сам урадила велику ствар као једна млада особа. Стварање као такво је процес у ком свакако уживам и током ког се не питам да ли ћу имати изложбу. Искључиво се душом и мислима посвећијем стварању, а све остало око организације је моменат сналажљивости и среће.

Шта можемо да очекујемо на изложби?

Изложба је толико сложена и систематично направљена да је једино лично искуство мерило шта можете очекивати и доживети. Од радова су били изложени студијски радови са цртања, керамички предмети у разним техникама, минијатуре и ислустрације које сам радила ван факултетских обавеза као моменат контакта са најтамнијим деловима себе.

Одакле инспирација и како је проналазиш?

Инспирацију не тражим, она је измишљен појам за мене, из простог разлога, схватила сам да је моменат стварања заправо процес размишљања и скуп свега овога што ме окружује. Тако да ако бих то што ме покреће назвала инспирација, онда је то дефинитивно свакодневан живот савременог и модерног човека, јер сам део таквог система.

Који су твоји даљи планови?

Ту где сам стала настављам. Изложба је само мали подстицај и увертира у оно што бих волела да оснујем. Настављам са студијама и својим процесима, а резултат тога ће бити још једна изложба следеће године у ово време. Симболично са факултетским процесом и мојим лично.

Какав је положај младих уметника у друштву данас? Да ли постоји перспектива и може ли сликарство бити посао?

Положај младих уметника данас је апстрактан појам. Нисам сигурна да уметник игде има положај који је константан и једино такав. Али могу рећи да смо примећени, посебно ако имамо критичко мишљење према систему и радимо нешто по том питању. Перспектива постоји једино уколико смо спремни да је видимо, у било којој професији, и засигурно уметност може бити посао данас.

Изложба „Поглед дубље“ је само почетак Иренине уметничке каријере за коју верујемо да ће бити богата и јединствена, а као редакција јој желимо сву срећу у њеном даљем раду. Са Ирениним радовима се можете упознати путем њеног инстаграм профила @portretich.