Ако желите да видите будућност једне земље уђите у породилиште

Ако желите да видите будућност једне земље – уђите у породилиште. Стање у српским породилиштима је једнако алармантно као и демографска катастрофа која прети да ћемо за 200 година изумрети као народ.

У оваквим околностима власт је буџет пројектовала са 840 милиона евра пројектних зајмова за Национални фудбалски стадион и за Центар за специјалне изложбе, као пројектима од националног значаја, док је читав буџет Министарства здравља троструко мањи од овог износа и у њему нема раздела који се односи на изградњу или обнову иједног породилишта у Србији или било ког пројекта усмереног на стварање услова за заустављање демографског колапса.

Од 2011. године Србија је изгубила више од пола милиона људи (сваке године по 30.000), а до 2050. године Србија ће имати 2 милиона становника мање. У 2020. години према Републичком заводу за статистику број живорођене деце по први пут је пао испод 62.000, док је у истој години број умрлих надмашио број рођених за 55.000. Такође смо сведоци страшног стања које се односи на физичке услове, смештај, исхрану и на негу трудница и породиља. Сведочења жена су потресна и дају слику о комплетном стању у друштву, од акушерског насиља, неадекватне исхране, до смрти беба и немара.

Поводом проблема крађе беба из породилишта и поред отварања тог питања нема ни једног решеног случаја, као ни индивидуализовања одговорности. Већина жена у Србији порођај види као стресно искуство, а статус жене у породилишту се дословно граничи да злостављањем и дехуманизацијом. Према истраживању извршеном 2019. године са 12.000 жена (портал Бебац) највеће незадовољство је третманом који се добија пре и након порођаја када је брига најпотребнија. Према подацима из истраживања чак 30% мама, односно свака трећа, није добила важне информације о свом стању ни о стању своје бебе након порођаја, 44% мама изађе из породилишта а да нису у потпуности савладале дојење без укључивања дохране, а чак 11% младих мајки због оваквог третмана не жели друго дете.

Поред тога, регионалне разлике утичу и на стање у породилиштима, па је највеће задовољство породилиштима у Београду и у Војводини, док су породилишта у јужној и источној Србији – посебно у Нишу, Лесковцу, Пироту и Врању оцењена најлошије, а истовремено се ти делови Србије најбрже празне. Још један огроман проблем је урушен систем здравства и мрежа приватних лабораторија, гинеколошких клиника и породилишта која отварају врата корупцији у здравству. Са стерилитетом се бори 1/3 парова, а фертилитет младих је у опадању.

О односу власти према стању у породилиштима, како недостатку основних услова, медицинских апарата, лоше исхране хигијене и још више према недостатку емпатије и достојанственог третмана трудница и породиља јасно говори Закон о буџету за 2023. годину. Од 23 милијарде евра укупних буџетских расхода и са укупним спољним и унутрашњим дугом од 35 милијарди евра власт у Србији је за ову годину предвидела 840 милиона евра за два програма од националног значаја – Национални фудбалски стадион од 540 милиона евра и 300 милиона за изградњу Центра за специјалне изложбе.

Читав буџет Министарства здравља за 2023. годину износи око 268 милиона евра од чега је за развој инфраструктуре здравствених установа предвиђено укупно 104 милиона евра, при чему је за сва 4 клиничка центра у Србији опредељено 61 милион евра. Овај износ је мањи од онога који је у разделу Министарства финансија опредељен као овогодишњи износ за Национални фудбалски стадион, односно 66 милиона евра. Ово је права слика односа власти према будућности Србије…

Због тога је Посланичка група Српски покрет Двери-Патриотски блок Влади Републике Србије поднела Препоруку којом тражи:

  • Да се у ребалансу буџета, без новог задуживања у иностранству, средства са раздела Министарства финансија  у износу од 65 милиона евра преусмере у раздео Министарства здравља за изградњу и обнову породилишта;
  • Да се планирана средства од укупно 850 милиона евра за изградњу Националног фудбалског стадиона и Центра за специјалне изложбе у будућим буџетима усмере на изградњу Центра за наталитет и даље подизање капацитета и услова у породилиштима, као и на програме унапређења репродуктивних капацитета становништва и одгајања деце;
  • Да се у буџету за 2024. годину планирају средства за обнову свих породилишта, подизање кадровских капацитета у породилиштима, за исхрану трудница, за постпарталну негу и помоћ за све породиље у Србији.