Три разлога зашто ће Рон ДеСантис победити Доналда Трампа у трци за номинацију Републиканске партије

Тема: Амерички избори 2024

Гувернер Флориде Рон ДеСантис објавио је своју кандидатуру за председника Сједињених Америчких Држава и тако ушао у опасну трку за номинацију Републиканске партије са бившим председником Доналдом Трампом. Ко ће бити кандидат Републиканске партије званично ћемо сазнати тек у средином следеће године, међутим, имам повода да верујем да ће то бити управо Рон ДеСантис и то из следећа три разлога:

1. Менталитет победника и младост

Републиканска партија је у претходних неколико изборних циклуса везала јако пуно изборних пораза. Без обзира да ли причамо о изборима за Конгрес 2018. године када су изгубили већину у оба дома, или о председничким изборима 2020. или пак о прошлогодишњим изборима за Конгрес када су републиканци озбиљно подбацили у односу на истраживања и пропустили велику шансу да обезбеде већину у Сенату, а замало им је измакла и већина у Представничком дому. За ове поразе велику одговорност сноси управо Доналд Трамп који није успео да сачува већину у Конгресу на изборима 2018. године, доживео је велики пораз од Џоа Бајдена у трци за реизбор 2020. и одабрао велики број лоших, али њему лојалних, кандидата који су озбиљно подбацили у кључним тркама за Сенат и Представнички дом прошле године. Од великог победника, Доналд Трамп је постао губитник у очима многих бирача ове партије. Са друге стране, Рон ДеСантис се све више у јавности, али и у истраживањима, спомиње као кандидат који има много веће шансе за победу у трци против Џоа Бајдена и то не без разлога. ДеСантис је учинио незамисливо на прошлогодишњим изборима када је у трци за реизбор победио противкандидата из Демократске партије са чак 20% гласова разлике и тим чином ефективно променио вишедеценијски статус Флориде из „swing-state“ у „red-state“. Осим тога, гувернер Флориде поседује неопходно политичко искуство, али и младост која га издваја у односу на Доналда Трампа и Џозефа Бајдена, али и у односу на бројне друге кандидате који су циљали на председничку фотељу у Белој кући последњих година попут Хилари Клинтон или Бaрнија Сандерса.

2. Конзервативна становишта

Иако многи на Доналда Трампа гледају као на икону америчког конзервативизма, у пракси он је у неколико наврата повлађивао левичарским прохтевима често покушавајући да заузме популистички став који би му нанео најмање политичке штете. Главни пример тога јесте константно мењање позицијa око тога да ли подржава или не подржава закључавање због Covid-19 пандемије, потом неодлучност по питању тога у којој фази трудноће абортус треба бити забрањен, као и не завршавање зида који би требало да штити јужну границу САД-а од илегалних миграција и картела. ДеСантис, гледано из те перспективе, представља прави изазов за Трампа јер он ни у једном тренутку није повлађивао интересима левичарског естаблишмента. Напротив, водио је отворени „културни рат“ са про-абортус и про-ЛГБТ групама, па чак и са Дизнијем, једном од најмоћнијих корпорација у свету. Избацио je трансродну идеологију из школа, супротставио се идеји да ико може трпети било какве последице уколико не жели да се вакцинише и забранио спровођење абортуса после шесте недеље трудноће на територији читаве Флориде (са изузетком у случајевима силовања, инцеста или уколико је здравље мајке угрожено). Осим по питањима абортуса, Covid-19 и тога шта јесте, а шта није дозвољено да се учи у школама, ДеСантис се кандидује десно од Трампа и по питању илегалних миграција, као и по питању поседовања оружја.

3. Финансијска подршка

Рон ДеСантис је за само 24 сата од како је објавио своју кандидатуру успео да сакупи преко 8 милиона долара и тиме поставио нови рекорд у историји америчке политике. Поређења ради, Бајден је за исто време скупио само 6 милиона, док је Трампу било потребно чак 6 недеља како би скупио 9.5 милиона долара. Кампања за реизбор коју је Трамп водио у сусрет председничким изборима 2020. године била је у много чему лоше осмишљена из разлога што су огромна средства уложена и то врло често на погрешан начин. ДеСантис у том смислу свакако има много бољи тим људи иза себе када је у питању руковођење финансијским ресурсима кампање што је показао приликом свог реизбора на функцију гувернера Флориде прошле године.

Иако просек свих истраживања јавног мњења показује да Трамп тренутно води са разликом од 33% у односу на ДеСантиса, слични преокрети су се дешавали и раније када је, рецимо, Барак Обама престигао Хилари Клинтон која је на самом почетку трке за номинацију Демократске партије водила са више од 20% разлике. У то време многим гласачима је Обама, слично као и ДеСантис, био непозната личност, али су кроз кампању успели да се упознају са његовим ставовима и да му ипак пруже прилику да буде кандидат Демократске партије. Победа Трампа на изборима 2016. године свакако је донела много позитивних промена унутар Републиканске партије, пре само 10 година било је готово незамисливо да два кандидата као што су Трамп и ДеСантис буду носиоци избора унутар ове странке. Доминантна струја међу републиканцима је сада много спремнија и отворенија за разговоре по свим питањима и води једну потпуно другачију врсту спољне политике у односу на, рецимо, администрацију Џорџа В. Буша што, уколико будемо имали паметну и одговорну власт, у не тако далекој будућности можемо да искористимо за решавање наших проблема.

One thought on “Три разлога зашто ће Рон ДеСантис победити Доналда Трампа у трци за номинацију Републиканске партије

  1. I ain’t readin allat, Donny boy takin the W🥱🥱💯💯🙏🙏

Comments are closed.