Три разлога зашто ће Доналд Трамп победити у трци за номинацију Републиканске партије

Тема: Амерички избори 2024

С обзирмо да смо само неколико месеци удаљени од првих избора за номинацију Републиканске партије у савезној држави Ајови време је да наставимо са серијалом колумни на тему америчких избора 2024те. У првом тексту на ову тему представио сам три разлога због којих верујем да Рон ДеСантис може да победи Доналда Трампа у трци за номинацију Републиканске партије, а у овом тексту ћу покушати да представим три разлога због којих би управо Доналд Трамп могао да осигура своју номинацију.

1. Харизма и препознатљивост

Неспорно је да су Трампова препознатљивост и харизма нешто што је заувек променило начин на који многи грађани широм света доживљавају политику и политичаре, стога је сасвим очекивано да ће наставити да игра на ту карту. Управо та аутентичност Трампу је донела много гласова 2016. и 2020.  године, али и однела. Наиме, од како је најавио своју кандидатуру приметно је да води доста дисциплинованију кампању, у мери колико је то могуће за особу као што је Трамп, тако покушавајући да привуче себи незадовољне гласаче демократске партије, али и неопредељене. Ако је веровати најновијим рејтинзима, Трамп тренутно води у односу на Бајдена са разликом од 10% међу испитаницима. Она мало скромнија истраживања сугеришу да се ради о неизвесној борби између два потенцијална противкандидата. Међутим, док би његова харизма и препознатљивост свакако могла да му помогне да постане кандидат Републиканске партије, врло лако се може десити да управо та аутентичност буде непремостив проблем за њега и његов тим даље у кампањи.

2. Бајденова медијска кампања

Пре само неколико дана одржала се друга по реду дебата на Фокс Њузу између кандидата за номинацију Републиканске партије на којој, као и прошли пут, није учествовао Доналд Трамп. Рон ДеСантис је том приликом критиковао Трампову администрацију због енормног задуживања у износу од 8 билиона долара у чему он види један од главних разлога тренутне инфлације. Бајденов тим је овај исечак из дебате шеровао путем званичног Твитер профила тренутног председника САД-а уз поруку „Слажем се“ и тако изазвао лавину негативних коментара на рачун ДеСантиса од стране републиканаца. Мотив за овако нешто је потпуно очигледан. Џозеф Бајден још увек верује да може да победи као кандидат Демократске партије на председничким изборима уколико би се са друге стране налазио Доналд Трамп. Циљ оваквих акција јесте да посредно убеде републиканце да је ДеСантис кандидата „дубоке државе“ или „владајуће класе“ тиме што ће га спорадично похвалити за неку критику на рачун бившег председника. У таквој атмосфери Доналд Трамп изгледа као једина валидна опција, али и као највећа опозиција и претња за тренутног председника САД-а.

3. Политички прогон

Оно што је свакако обележило ову годину када је реч о политичким дешавањима у САД-у јесу четири оптужнице које су подигнуте против Доналда Трампа. Овај политички прогон кроз који пролази бивши републикански председник има две перспективе. Прва јесте, као и у случају Баједнове медијске кампање, прављење од Доналда Трампа највеће опозиције и претње за Џозефа Бајдена тиме смањујући шансе ДеСантису да буде изабран на унутарстраначким изборима. Ова тактика се засада показала успешном с обзиром да се разлика у истраживањима јавног мњења само повећавала у корист Трампа. Друга перспектива јесте, наравно, затрпавање Трампа рочиштима како би се што мање фокусирао на кампању и како би га потом неправедно осудили и тако отерали у затвор или политички азил. Засада, Доналд Трамп је имао само бенефите од овог политичког прогона, међутим, дугорочно, а нарочито након обезбеђивања номинације, ови процеси би могли да изузетно утичу на његову подршку у бирачком телу, али и на могућност да уопште буде кандидат на следећим изборима.

Тренутно, просек свих истраживања јавног мњења показује да Трамп води са разликом од преко 40% у односу на ДеСантиса на националном нивоу, и иако је могуће замислити сценарио у којем се та разлика смањује како се ближе први избори у савезној држави Ајови, како ствари тренутно стоје, Трамп је на путу да постане званичан кандидат Републиканске партије. Фактори који би могли да утичу на то да ова трка постане неизвесна јесте повлачење пет најслабијих кандидата из трке који тренутно према истраживањима заједно имају рејтинг мањи од 12%, али и дебата између гувернера Калифорнија Гавина Њусома из Демократске партије и гувернера Флориде и кандидата за номинацију Републиканске партије Рона ДеСантиса. Гевин Њусом је такође виђен као потенцијални кандидат Демократске партије на следећим изборима, али се он сасвим сигурно неће кандидовати осим ако Џозеф Бајден одустане од трке за реизбор. Засада, једини демократа који је стао на црту Бајдену јесте Роберт Ф. Кенеди млађи, нећак бившег председника САД-а Џона Ф. Кенедија. Он већ неко време ужива, слично као и ДеСантис, подршку од 15% испитаника, док се Џозеф Бајден налази на 60%, што никако није добар резултат за актуелног председника, поготово не на крају првог мандата.