Људи цар је го! Сабласна тишина и поглед мртваца који хода

Завршена је прва председничка дебата између Џозефа Бајдена и Доналда Трампа која је уједно била и једина у историји која је одржана пре страначких конвенција на којима се званично потврђују председнички кандидати партија. Тиме се отворио простор за шпекулације како се уствари ради о суптилном покушају да се након очајног наступа у дебати Бајден присили на повлачење из трке како би га заменио неки бољи кандидат из редова Демократске странке.

Дебата је вођена на један јако професионалан, објективан и неутралан начин од стране CNN водитеља што су многи аналитичари врло рано отписали као могућност с обзиром на природу овог медија и њихов начин извештавања. Оба кандидата су се стриктно држала правила, а водитељи нису улазили у политичке дуеле са њима за разлику од неких претходних година када то, нажалост, није био случај. Водитељи су прво представили актуелног председника САД-а Џозефа Бајдена који је јако споро и без икакве енергије у себи, ушао у просторију и заузео своју позицију. Чињеница да је договорено да дебате буду без публике учинила је овај улазак додатно тромим и успореним. Са друге стране, бивши амерички председник Доналд Трамп је од првог тренутка пленио енергијом на коју смо сви већ навикли.

Прво питање на тему економије било је упућено актуелном председнику, промукао глас и поглед човека који гледа у амбис живота били су тако очигледни читавој америчкој јавности. Никаква медијска шминка то више није могла да сакрије, цар је коначно го и то на очиглед читаве америчке и светске јавности. Ко има старију баку или деку није могао да не осети тугу док је гледао како Бајден збуњен у неснађен покушава да брани резултате своје администрације. Трамп је показао већу дисциплину у односу на раније председничке дебате, држао се свог времена, није упадао у реч, и понудио је добре одговоре на најтежа питања за његову кампању. Једно од најтежих и свакако антиципираних питања било је и питање о његовој улози у догађајима 06. јануара 2021. године када је неколико хиљада људи у демонстрацијама због наводне крађе на изборима упало у зграду америчког конгреса. На ово питање, бивши председник је дао маестралан одговор, а то је да је 06. јануара, када је он још увек био председник, економија земље била јака, није било ратова и Америка је имала сигурну границу без илегалних миграција.

Дебата није била пуна суштинске и детаљне расправе о политикама. Бајден је користио фразе којима је покушавао да окарактерише Трампа као лузера, насилника, осуђеног преступника и најгорег председник у историји земље. Са друге стране, Трамп је говорио у суперлативима о достигнућима своје администрације, и негативно о Бајдену на тему његове економске, безбедносне и спољне политике. Иако је разлика у енергији и фокусираности код ова два кандидата била евидентна све време, кључан моменат био је када је Џозеф Бајден негде при самом почетку дебате, а на крају свог излагања, говорећи о томе како би са подизањем пореза за корпорације могли да реше одређене проблеме америчког друштва потпуно застао. После десет секунди рекао је пар речи које су можда биле и горе од тишине која је уследила пре тога, „коначно смо пребили здравствену заштиту.“ У том тренутку водитељ се захвалио Бајдену, и реч дао Трампу који је рекао „У праву је, пребио је здравствену заштиту, пребио ју је до смрти“.

Од почетка године према просеку свих истраживања Трамп се налазио неколико процената испред Бајдена на националном нивоу, док је у великој предности у пет од седам кључних држава. Иако је подршка Бајдену почела да расте у последњих неколико недеља на националном нивоу, Трамп је задржао вођство у кључним државама без којих ниједан од ова два кандидата не може да однесе победу. Моја прогноза је да ће након синоћне дебате подршка Џозефу Бајдену почети поново да пада и да ће притисак унутар Демократске странке расти да актуелни председник ипак не буде кандидат на новембарским изборима. Истраживање CNN-а које је одрађено одмах након дебате показује да скоро 70% испитаника мисли да је Трамп однео победу, и док Трампова подршка расте међу кључним демографским групама као што су млади, мањине и неопредељени, све су мање шансе да ће исходи судских процеса који се воде против бившег председника донети било какву превагу у корист Бајденове кампање за реизбор.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *